Papež poziva k miru v Sveti deželi: Izogniti se humanitarni katastrofi. Naj umolkne orožje!

Objavljeno: 19. 10. 2023

|

Papež <strong>poziva k miru v Sveti deželi:</strong> Izogniti se humanitarni katastrofi. <em>Naj umolkne orožje!</em>
Ob koncu splošne avdience v sredo, 18. oktobra, je papež Frančišek spregovoril o razmerah v Palestini in Izraelu ter napovedal dan molitve, posta in pokore za mir na svetu.

»Število žrtev narašča in razmere v Gazi so obupne,« je dejal sveti oče in pozval, naj se naredi vse, kar je mogoče, da bi se »izognili humanitarni katastrofi«. Morebitna razširitev konflikta je zaskrbljujoča, medtem ko je po svetu že odprtih veliko vojnih front.

»Naj umolkne orožje,« je pozval, »naj se prisluhne kriku revnih, ljudi, otrok po miru. Bratje in sestre, vojna ne reši nobenega problema, ampak seje le smrt in uničenje, povečuje sovraštvo, množi maščevanje. Vojna odstranjuje prihodnost, izbriše prihodnost.«

27. oktober – dan posta, molitve in pokore za mir

Papež je pozval k skupni molitvi za mir na svetu: »Vernike pozivam, naj v tem konfliktu stopijo na eno samo stran, to je na stran miru. A ne z besedami, ampak z molitvijo in v popolni predanosti.«

Napovedal je, da bo zato v petek, 27. oktobra, potekal »dan posta, molitve in pokore«. Pozval je, naj se mu pridružijo »bratje in sestre različnih krščanskih veroizpovedi, pripadniki drugih verstev in vsi, ki jim je pri srcu mir na svetu«, in sicer na način, ki jim najbolj ustreza. »Na ta dan bomo zvečer, ob 18. uri, pri svetem Petru v duhu spokornosti preživeli eno uro molitve, da bi prosili za mir za naš čas, mir za ta svet. Prosim vse krajevne Cerkve, da sodelujejo in pripravijo podobne pobude, ki bodo vključile Božje ljudstvo,« je še povabil sveti oče.


Vir: Vatican News

Foto: Vatican media

Obj.: MG

Povej naprej.