Sveti oče mladim Scholas Occurrentes o pomenu zastonjskosti

Objavljeno: 30. 10. 2023

|

Kategorije: Mladi

Sveti oče <strong>mladim Scholas Occurrentes</strong> <em>o pomenu zastonjskosti</em>
Ob koncu šestega svetovnega srečanja mladih v Braziliji se je na udeležence obrnil sveti oče s kratkim video nagovorom. Izpostavil je pomen zastonjskosti.

Svetovno srečanje mladih je potekalo od 23. do 26. oktobra v brazilskem mestu São Paulo, organiziralo pa ga je gibanje Scholas Occurrentes.  Papež se je zahvalil organizatorjem in podpornikom pobude. Kot tri pomembne elemente razmišljanja in pričevanja je navedel »gibanje, zastonjskost in srečanje«: »Da bi srečanje bilo zares človeško in ne komercialno, mora biti zastonjsko. Ker gre za srečanje, mora iti tudi za gibanje. Te tri besede namreč predstavljajo nekaj zelo človeškega.« O Scholas Occurrentes je dejal, da je to »slutnja, ki še ni v celoti izrazila svojega potenciala, čeprav obstaja že precej časa. »Je nekaj zelo prihodnjega in zelo velikega,« je še dejal papež.

Sicer pa je papeško združenje Scholas Occurrentes ob koncu srečanja mladih v Braziliji v sklepni izjavi zapisalo, da je papež mednarodni dogodek opredelil kot »zgled razmišljanja in pričevanja, da bi na stotine mladih iz različnih delov sveta po vrnitvi v svoje skupnosti imelo voljo in poslanstvo nadaljevanja učenja strpnosti in miru, kar so doživeli v dialogu s svojimi vrstniki«.

V São Paulu se zbralo približno 100 mladih iz 25 različnih držav, da bi izkusili sobivanje, medkulturni dialog in raznolikost ter tako prispevali k oblikovanju pravičnejšega in enotnejšega sveta. Organizatorji zatrjujejo, da so v štirih dneh mladi udeleženci »spoznali, da ne smemo več skrivati svojih razlik, da smo to, kar smo, in da moramo biti ponosni na to, da smo to, kar smo. In jasno je, da če želimo globalni svet, kot pravi papež Frančišek, je ta svet sestavljen iz številnih identitet. Še naprej je mogoče verjeti, da lahko zgradimo boljši svet.«

Medsebojno poslušanje mladih, ki govorijo o izobraževanju, rasizmu, predanosti in svojih izkušnjah,  se dotakne njihovih src, jih spodbuja in krepi njihova čustva v svetu, ki je pretresen zaradi vojne v Ukrajini in konflikta v Izraelu in Gazi. Ti mladi prispevajo kanček luči v svetu, zatrjujejo pri Scholas Occurrentes.


Vir: Vatican News

Foto: Vatican media

Obj.: MG

Povej naprej.