»Življenje. Moja zgodovina v Zgodovini«. Nova knjiga papeža Frančiška

Objavljeno: 10. 11. 2023

|

<strong>»Življenje. Moja zgodovina v Zgodovini«.</strong> <em>Nova knjiga papeža Frančiška</em>
Spomladi prihodnje leto bo izšla nova knjiga papeža Frančiška z naslovom »Življenje. Moja zgodovina v Zgodovini«. V njej sveti oče pripoveduje o svojem življenju skozi dogodke, ki so zaznamovali človeštvo, od izbruha druge svetovne vojne leta 1939, ko je bil star skoraj tri leta, do današnjih dni. Med drugim zapiše, kako je tudi za nas same pomembno, da se, ko dosežemo določeno starost, obujamo spomine. »To je vaja razločevanja, ki bi jo morali opraviti vsi, preden bo prepozno«.

Papežev pogled na dogodke, ki so spremenili svet

Knjiga bo izšla pri ameriški založbi HarperCollins sočasno v Italiji, ZDA, Združenem Kraljestvu, Kanadi Braziliji, Franciji, Nemčiji, Mehiki, na Poljskem, Portugalskem, v Španiji in Južni Ameriki. Založba, ki bo prvič izdala knjigo papeža Frančiška, je v sporočilu za javnost zapisala, da knjiga predstavlja »izjemno potovanje skozi desetletja, na katerem skozi papeževe spomine spremljamo najpomembnejša obdobja našega časa. Med njimi so: padec Berlinskega zidu, Videlov državni udar v Argentini, pristanek na Luni leta 1969 in tudi svetovno prvenstvo leta 1986, na katerem je Maradona dosegel gol, ki se je v zgodovino zapisal kot »Božja roka«. Gre za spomine pastirja, ki z zelo osebnega vidika pripoveduje o letih nacističnega iztrebljanja Judov, atomskem bombardiranju Hirošime in Nagasakija, terorističnem napadu na Svetovni trgovinski center, veliki finančni krizi leta 2008, pandemiji, odstopu Benedikta XVI. in konklavu, na katerem je bil izvoljen za papeža. Ti dogodki se prepletajo z življenjem svetega očeta, ki odpre zakladnico svojih spominov in z odkritostjo, ki je zanj značilna, pripoveduje o trenutkih, ki so spremenili svet.

Aktualne teme

Hkrati papež Frančišek poda nekaj pomembnih sporočil glede najbolj perečih tematik aktualnega dogajanja: socialne neenakosti, podnebna kriza, vojna, atomsko orožje, rasna diskriminacija ter boji za zaščito življenja. Papežev glas se izmenjuje z glasom pripovedovalca, Fabia Marcheseja Ragona, vatikanista televizijske skupine Mediaset, ki v vsakem poglavju opiše zgodovinski kontekst, v katerem je živel papež.

Spominjati se, da ne bi ponavljali napak

Kot je zapisal sveti oče, je eden izmed namenov knjige ta, »da bi zlasti mlajše generacije lahko prisluhnile glasu starejšega človeka in razmislile o tem, kar je doživel naš planet, da ne bi ponavljali napak iz preteklosti. Pomislimo na primer na vojne, ki so pestile in še vedno pestijo svet. Pomislimo na genocide, na preganjanja, na sovraštvo med brati in sestrami različnih veroizpovedi! Koliko bolečine! Ko dosežemo določeno starost, je tudi za nas same pomembno, da ponovno odpremo knjigo spominov: da se ob pogledu na preteklost učimo, da ponovno odkrijemo stvari, ki niso dobre; strupene stvari, ki smo jih doživeli, in grehe, ki smo jih zagrešili, pa tudi, da bi podoživeli vse dobro, ki nam ga je poslal Bog. To je vaja razločevanja, ki bi jo morali opraviti vsi, preden bo prepozno!«.
Kot je poudaril Brian Murray, predsednik založbe HarperCollins, so počaščeni, da lahko izdajo knjigo papeža Frančiška. Dodal je, da je sveti oče tako v Argentini kot po imenovanju za papeža »živel izjemno življenje in bil priča nekaterim najpomembnejšim dogodkom novejše zgodovine. Veselimo se, da bomo njegovo zgodbo lahko predstavili bralcem po vsem svetu,« je še dejal Murray«.


Vir: Vatican News

Foto: Vatican media

Obj.: NN

Povej naprej.