Kateheze za zakonske skupine 2023/24 – Svetopisemski pari in življenje v zakonu

Objavljeno: 20. 11. 2023

|

Kategorije: Družina, Zakonci

<strong>Kateheze</strong> za zakonske skupine <em>2023/24</em> – Svetopisemski pari in življenje v zakonu

Pred nami je zbirka devetih katehez za zakonske skupine za pastoralno leto 2023/24. V njih bomo spoznavali nekatere bolj prepoznavne svetopisemske pare. Tako kot ima danes vsak par svojo zgodbo, skozi katero odkriva Božjo bližino in svoje poslanstvo, imajo tudi svetopisemski pari vsak svojo zgodbo in lastno zakonsko dinamiko.

V tolažbo nam je, da tudi oni nikakor niso bili popolni. Vsak ima svoje kreposti in slabosti, zato se v njih brez težav prepoznamo. Odkrivali bomo, kako Bog vsakega moža in ženo vzgaja na svoj način, da bi odkril skrivnost prave ljubezni. Iz zgodb teh parov se danes lahko učimo, kako se odpirati Bogu v različnih situacijah, kako ga prositi za moč v preizkušnjah in slabostih. Spoznavali bomo, kako nas Bog navsezadnje vzgaja tudi po naših grehih in padcih.

Nepopolnost svetopisemskih parov nas opogumlja, da nas Bog vedno išče in nas želi srečati še posebej v naši nepopolnosti. Njihove zgodbe pa nas hkrati navdihujejo, da ne obtičimo na točki, kjer smo. Res je, da nas ima Bog tako rad, da nas vedno sprejema take, kakršni smo; obenem pa nas ima preveč rad, da bi nas pustil, kjer smo. Kadar so možje in žene iz Svetega pisma z njim sodelovali, so rastli v medsebojni ljubezni.

Verjamem, da bomo iz zgodb svetopisemskih parov poglobili spoznanje, kako si je Bog zamislil zakon. Božja beseda nam daje razumeti, kje smo sami v odnosu do Njega in katero je najino specifično poslanstvo za ta svet. Obenem nam daje tudi potrebno tolažbo, spodbudo in moč, da naredimo potrebne korake.

Naj nam te kateheze pomagajo, da bi tako, kot je dejal papež Frančišek, oba skupaj, kot mož in žena, odsevala čim bolj pristno podobo Boga, katerega bistvo je ljubezen. Naj po zakramentu zakona Božja zaveza vstopa v naše domove in postane temelj naših družin.

Luka Mavrič

Predgovor h katehezam ljubljanskega nadškofa msgr. Stanislava Zoreta:

NE POTREBUJEMO REKLAM, AMPAK ODREŠENJE

Ob predlogu katehez za zakonce, ki jih je napisal in mi jih je poslal g. Luka Mavrič, mi je stopila pred oči misel upokojenega beograjskega nadškofa Stanislava Hočevarja v knjigi Predeli verovanja. Takole pravi: »Grem po knjižnicah in ne vidim več napisa Vzgoja. Sedaj na policah piše samo še ‘Hrana’, ‘Pijača’, ‘Kuhinja’, ‘Ekonomija’ …« (str. 188). Vedno znova me tudi presenečajo veliki plakati ob cestah, na katerih nas prepričujejo o potrebnosti ali pa o izjemnosti te ali one hrane. Da moramo jesti, nas vsakih nekaj ur opozori naš želodec in ne potrebujemo ravno plakatov ob cesti in reklam na televiziji. Ali smo se res spremenili samo še v uživalce hrane, pijače in razvedrila, globlje razsežnosti jaza pa nas ne zanimajo. Sodeč po policah v knjižnicah in po reklamnih sporočilih, je tako.

Zato sem vesel, da se je Luka Mavrič odločil, da bo za zakonske skupine in njihovo delo v naslednjem pastoralnem letu pripravil razmišljanja o zakonskih parih, ki jih srečujemo v Svetem pismu. Zakon ni od včeraj in tudi zapleti, ki se pojavljajo znotraj nekega para se niso začeli takrat, ko sta se ta žena in mož začela spoznavati, ko sta se zbliževala in se potem odločila, da želita in hočeta življenje živeti skupaj in svoje poti prehoditi skupaj.

Tudi v zgodovini odrešenja srečujemo osebnosti in pare, ki so s svojimi sposobnostmi, obdarjenostjo, plemenitostjo in sposobnostjo za žrtvovanje, pa tudi s svojimi pomanjkljivostmi, napakami, sebičnostjo in celo s svojo grešnostjo potrebovali odrešenje kot posamezniki in seveda tudi kot pari. Od prvega človeškega para, od Adama in Eve, ljudje doživljamo zgodbo medsebojne napetosti in potrebujemo oznanilo odrešenja.

Prepričan sem, da bodo zakonski pari, ki bodo prebirali pripovedi o svetopisemskih možeh in ženah, o zapletenosti njihovih odnosov in o Božjem odrešenjskem delovanju v in po njihovih vsakdanjih odnosih mogli prepoznavati človeškost svojega zakona, obenem pa tudi, da Bog tudi v njunem zakonu deluje kot odrešenik, ki med njima in po njima piše in uresničuje novo zgodbo odrešenja.

Luku Mavriču se zahvaljujem za idejo in za njeno uresničitev v tem priročniku, vsem zakonskim parom pa, ki se bodo ob tem navdihovali in rastli v svojem medsebojnem odnosu, želim Božjega blagoslova, ki naj poglobi in okrepi njihov odnos.

+ Stanislav Zore OFM

Naslovi katehez:

  1. Adam in Eva
  2. Abraham in njegova zaveza z Bogom
  3. Abraham in Sara
  4. Izak in Rebeka
  5. Jakob in Lea/Rahela
  6. Job in njegova žena
  7. Tobit in Hana
  8. Tobija in Sara
  9. Raguel in Edna

Kateheze lahko prenesete na tej povezavi:

Svetopisemski pari in življenje v zakonu. Kateheze 2023.24


Obj.: L. M.

Povej naprej.