Adventna spodbuda za zakonce: biti drug drugemu vonj po Kristusu!

Objavljeno: 28. 11. 2023

|

Kategorije: Družina, Duhovnost, Zakonci

Adventna spodbuda za <strong>zakonce</strong>: biti drug drugemu <em>vonj po Kristusu</em>!

Pred nami je adventni čas. Naredili si bomo tudi adventne venčke. Na njih bodo štiri sveče, ki nas bodo spominjale na štiri tedne priprave na božič, praznik Jezusovega rojstva. Upam, da nam bo uspelo se tudi kdaj ustaviti ob njem, prižgati svečo/e in dopustiti, da nas Bog najde in nam spregovori na srce v času molitve ob njem. Potem bomo počasi začeli pripravljati tudi vse, kar je potrebno za jaslice in vse drugo, kar bo obogatilo praznovanje in nam omogočilo, da se bo moglo dotakniti globin našega življenja in medosebnih odnosov. Po vsem tem bodo prihajali v naša stanovanja tudi novi vonji, ki nas bodo različno nagovarjali in nam omogočali, da bo naše pričakovanje božiča še večje in globlje.

Blag Kristusov vonj

Povabim vas, da bi se v teh dneh ustavili tudi ob zavedanju pomena vonja. Vsak izmed nas ima rad prijeten vonj. Toda, ali smo kdaj pomislili, da ima tudi Kristusova navzočnost v našem življenju svoj vonj. Nanj nas opozarja apostol Pavel, ki pravi:

»Hvala Bógu, ki nas v Kristusu kar naprej venča z zmagoslavjem in ki po nas razširja po vseh krajih blag vonj njegovega spoznanja. Za Boga smo namreč blag Kristusov vonj, tako med tistimi, ki so na poti rešitve, kakor med tistimi, ki so na poti pogubljenja, za ene vonj po smrti − v smrt, za druge vonj po življenju − v življenje« (2 Kor 2,14-16).

Te vrstice o Kristusovem vonju me vedno nagovorijo. Kristusov vonj je apostola Pavla tako osvojil, da je postal Kristus zanj vse njegovo življenje. Njemu je posvetil celotno svoje srce in vse svoje moči. Zaradi tega ga je mogel postopoma oblikovati po sebi, da je tudi on sam postal za druge vonj, ki jim je razodeval Kristusa in jih vabil k njemu, ki je vir polnosti življenja.

Poklicani širiti blagi Kristusov vonj

Te Pavlove besede so spodbuda za vsakega kristjana in tudi za vas zakonce, da bi širili blagi Kristusov vonj. To je vonj spoštovanja in ljubezni, ki je nežna, ki vidi zakonca v njegovih potrebah, ki išče priložnosti, da bi mu pomagala v njegovih potrebah in ga želi vedno znova presenetiti z lepim in dobrim ter ga razveseliti. To je vonj spoštljive ljubezni, ki potrpi, ne išče svojo korist, temveč korist zakonca, je dobrotljiva in dobrohotna, usmiljena in odpušča. Takšen vonj spoštovanja in ljubezni opisuje Pavel v 13. poglavju prvega pisma Korinčanom. Preberite si to poglavje. Toda ne pozabite, da ima takšen odnos do vas Bog Oče po Kristusu v Svetem Duhu, da bi ga mogli potem, ko izkustveno veste, da ste tako cenjeni in ljubljeni, to udejanjati v odnosu s svojim zakoncem.

Nežen in spoštljiv pogovor o vsem

Če želite odkriti, kakšen vonj oddajate, morate najti čas, da ste s svojim zakoncem. Ko ste skupaj z njim v okolju, kjer se počutite varno, si bosta lahko nežno in spoštljivo povedala, kako drug drugega »vonjata«. Ne obsojajoče, temveč z vso krotkostjo in dobrohotnostjo. Ko se zavedata, da vaju je Bog združil v zakramentu zakona, da bi mogla drug drugemu odkrivati vonj in pomagati, da bi Kristus postajal za vaju vedno bolj vir vonja medsebojnega spoštovanja in ljubezni. Če bosta zaznala »smrad« med vama, si ni potrebno zatiskati nosu, temveč si to ponižno priznajta in povabita v to Jezusa Kristusa, v njegov vonj medsebojnega odpuščanja po priznanju krivde in prošnji za odpuščanje. Dokler ga ne bosta sprejela v ta »smrad« z vso vero, ki jo premoreta, in z zaupanjem, da je njegova ljubezen večja, kot so vajine slabosti in grehi, bo njegov blag vonj odpuščanja in odrešenja ostala daleč od vaju. Ne bojta se torej deliti drug z drugim tega, kar v vajinem odnosu smrdi, kajti le tako bosta mogla to skupaj prinesti pred Boga in mu dopustiti, da vaju postopoma preoblikuje in napravlja za prijeten vonj medsebojne bližine drug drugemu in vsem vajinim bližnjim, najprej vajinim otrokom. Oh, kako bodo radi z vama. Kar ne bodo se mogli ločiti. Saj kjer prijetno diši, tam je vsak rad, pa četudi tam v očeh sveta ni nič posebnega.

Vzemite si čas in si povejte, kaj vam diši

Vzemite si tudi čas za to, da si drug drugemu poveste, kaj vam diši. Sprejmite z vsem spoštovanjem drug drugega tudi v različnosti tega, kaj je komu prijeten vonj. Omogočite svojemu zakoncu, da bo pogosto deležen tistega vonja, ki mu ugaja in ga razveseljuje. Ne skoparite. Ne čakajte, da si bo zaslužil. Ne kaznujte na ta način njega, ker s tem tudi sebe prikrajšate, da bi doživeli srečo, ki izvira iz osrečevanja zakonca. Če vaš zakonec ne ve, kaj je za vas prijeten vonj, ne čakajte, da bo sam ugotovil. Spoštljivo mu povejte. Pa ne samo enkrat ali dvakrat, vedno znova. Enkrat bo slišal, če boste spoštljivo vztrajali.

Seveda pa je prijeten Kristusov vonj vsako dobro delo, ki ga naredite iz spoštovanja in ljubezni do zakonca. Zato se ne bojte povedati zakoncu, kaj si želite in bi bilo za vas dragoceno. Prav tako pa se ne bojte vprašati, kaj bi bilo vašemu zakoncu dragoceno in prijetno, kaj si želi. Ne čakajte, da bo vaš zakonec naredil prvi korak. Bodite podobni Bogu Očetu, ki tudi ne čaka, temveč po svojem Sinu Jezusu Kristusu v moči Svetega Duha skrbi vsak trenutek za nas, da imamo vse, kar najbolj potrebujemo. Daje soncu, da nam vedno znova sije, daje nam vodo in zrak in vse drugo, kar potrebujemo, da lahko živimo, pa se tega zavedamo ali ne, smo za to hvaležni ali ne, smo pravični ali krivični (Mt 5,45).

Bog nam vedno omogoča življenje. Toda ko se tega zavemo in se za to zahvaljujemo, smo deležni veselja, ki nam ga ne more nihče vzeti. In kolikor bolj boste zakonci posnemali Boga Očeta in mu postajali podobni, toliko več bo med vami veselja, po katerem hrepenite. A veselje ne pride, če se ne pustite navdihovati Bogu in če niste skupaj z njim pripravljeni vsak trenutek znova pokazati spoštovanje in ljubezen do svojega zakonca v svojem pogledu, objemu, poljubu, besedi, odzivu, dejanjih, pozornosti, nežnosti, obrohotnosti itd. Bodite prijeten Kristusov vonj in med vami bo vedno božič, živa in dejavna navzočnost Boga.

Naredite načrt za advent

Nikar se ne prepustite spontanosti. Spoštovanje in ljubezen do zakonca je odločitev, ki ste jo potrdili z zakramentom zakona. To odločitev je treba vedno znova obnavljati. Adventi čas je čas, ko jo lahko še bolj zavestno poglobite. Lahko si vzamete kakšno popoldne čas za zakonca in imate z njim randi. Na njem si vzamete tudi pol ure za to, da na lep list napišete različne stvari, ki bi vam polepšale dneve v adventu, če bi jih vaš zakonec naredil. To potem spoštljivo izročite svojemu zakoncu. Na ta način mu boste pomagali, da bo lažje vedel, kaj vam bi polepšalo adventne dneve in vam pomagalo, da se bo bolje pripravil na božične praznike.

Želim vam lep adventni čas in še lepše božične praznike. Naj bodo polni blagega Kristusovega vonja.

p. Ivan Platovnjak

P.S.: Lepo vabljeni na duhovni vikend za zakonce S čim ti lahko polepšam dan? Vikend je v Ignacijevem domu od 8. do 10. 12. 2023. Vodi p. Ivan Platovnjak. Več informacij in prijava tukaj. Lahko pa se udeležite tudi kakšnega drugega duhovnega programa v Ignacijev domu duhovnosti.


Obj.: L. M.

Foto: unsplash

Povej naprej.