Miklavža praznujmo doma in v župniji

Objavljeno: 30. 11. 2023

|

Kategorije: Advent, Družina

<strong>Miklavža</strong> praznujmo <em>doma</em> in <em>v župniji</em>

Miklavževanje v družini

Na god sv. Miklavža se radi obdarujemo. Najbrž je prav iz tega razloga ta svetnik tako priljubljen po vsem svetu. Ne gre toliko za darila kot za pozornost in znamenje ljubezni, ki si jo s tem pokažemo.

Medsebojno obdarovanje v družini ali med prijatelji pa sploh ni tako preprosto. Miklavževanje nas postavlja pred izziv, koliko v resnici poznamo želje drug drugega. Česa bi bil drugi zares vesel? Ko nekoga obdarujemo, pokažemo, da smo ga veseli, da mislimo nanj in da ga imamo radi. Kot bi mu rekli: »Lepo je, da si!«

Ne razvrednotimo miklavževanja z nagrajevanjem. Naj to darilo ne bo nikoli nagrada za lepo vedenje, odlične ocene, ali sodelovanje pri gospodinjskih opravilih. Prav tako obdarovanja ne pogojujmo z lepim vedenjem: »Če ne boš takoj ubogal, ti Miklavž nič ne bo prinesel!« Ne zagrenimo tega praznika s kaznovanjem za neposlušnost v obliki šibe. To nima nobene zveze s sporočilom sv. Miklavža in je povsem nekrščansko. Obdarovanje ‘po Miklavževo’ je skrito in povsem zastonjsko, nezasluženo, tako kot Božja milost, na katero nas to obdarovanje spominja.

Dobro vemo, kako smo veseli, kadar nas nekdo preseneti z darilom, ki nam je res všeč! Sprejmimo torej miklavževanje kot izziv, kako dobro poznam druge. Če sem morda v zadregi, je to znak, da se začnem bolj zanimati zanje.

Miklavževanje v župniji

Na predvečer godu sv. Miklavža mnoge župnije pri nas pripravljajo miklavževanje. To običajno pomeni, da otroci ali mladina pripravi neko dramsko igro, ki pripravi zbrane otroke na prihod sv. Miklavža. V igrah pogosto nastopajo  angeli, ponekod se pojavijo tudi parkeljni. Otrokom približajo lik tega priljubljenega svetnika in pomen medsebojnega obdarovanja. Nazadnje stopi na prizorišče sam sv. Miklavž, ki nagovori otroke in njihove starše ter jih obdaruje.

Kaj pa, če Miklavž zboli? O tem govori dramska igra Kdo bo zamenjal Miklavža?, ki so jo v župniji Domžale uprizorile družine iz Družinske kateheze.

Kdo bo zamenjal Miklavža

Na spodnji povezavi pa najdete še mnogo drugih igric, ki jih lahko uporabite v vaši župniji za miklavževanje.

Vse Miklavževe dramske igre


Obj.: L. M.

Foto: Župnija Škofja Loka

Povej naprej.