Papež bo Marijino ikono Salus Populi Romani počastil z zlato vrtnico

Objavljeno: 06. 12. 2023

|

Papež bo <strong>Marijino ikono Salus Populi Romani</strong> <em>počastil z zlato vrtnico</em>
Na slovesni praznik brezmadežnega spočetja Device Marije bo papež Frančišek v baziliki Marije Velike počastil Marijino ikono Salus Populi Romani (Rešitev rimskega ljudstva) in ji poklonil zlato vrtnico.

Zlata vrtnica ima starodavni izvor in je znamenje papeškega blagoslova. Tradicija izročanja zlate vrtnice sega v srednji vek, skozi stoletja pa se jo je podarjalo samostanom, svetiščem, vladarjem in uglednim osebnostim kot priznanje za njihovo predanost veri in skupnemu dobremu.

Papež Frančišek s podaritvijo vrtnice Mariji, Salus Populi Romani, poudarja globoki duhovni pomen, ki ga ima ta ikona za katoliško Cerkev. Bazilika Marije Velike v Rimu je namreč tudi najstarejše marijansko svetišče na Zahodu, posvečeno Božji Materi.

Prvo zlato vrtnico je Mariji, Salus Populi Romani, leta 1551 podaril papež Julij III., ki je bil zelo predan Marijini ikoni. Na glavnem oltarju, pod katerim se nahajajo relikvije Jezusovih jaslic, je obhajal svojo prvo mašo.

Leta 1613 je papež Pavel V. podaril zlato vrtnico ob prestavitvi Marijine ikone v novo kapelo, postavljeno ravno v ta namen. Danes ni nobene sledi o obeh zlatih vrtnicah, ki sta ju podarila oba papeža. Najverjetneje sta se izgubili v času Napoleonovega vdora v papeško država konec 18. stoletja.

Po 400 letih papež Frančišek daje otipljivo znamenje svoje predanosti Božji Materi, ki se časti v baziliki Marije Velike, da bi tako okrepil tisočletno vez med katoliško Cerkvijo in mestom Rim.

Izredni komisar bazilike msgr. Rolandas Makrickas je izrazil svoje veselje in dejal: »Podaritev zlate vrtnice je zgodovinsko dejanje, ki vidno izraža globoko povezanost papeža Frančiška z Božjo Materjo, ki jo v tem svetišču častimo pod imenom Salus Populi Romani. Božje ljudstvo se bo tako še bolj okrepilo v svoji duhovni povezanosti z Blaženo Devico Marijo. Prosimo jo za dar miru za ves svet.«

Sveti oče bo zlato vrtnico v papeški baziliki Marije Velike izročil v petek, 8. decembra 2023, ob 15.30. Zatem se bo podal na rimski Španski trg, kjer bo v skladu z izročilom počastil kip Brezmadežne.


Vir: Vatican News

Foto: Vatican News

Obj.: NN

Povej naprej.