Zavod za cerkveno glasbo vabi k petju psalmov

Objavljeno: 06. 12. 2023

|

<em>Zavod za cerkveno glasbo</em> vabi k <strong>petju psalmov</strong>

Spoštovani,

v soboto zvečer smo vstopili v milostni adventni čas in preteklo nedeljo smo lahko prvič s pridom uporabili nov zvezek psalmov za liturgično leto B skladateljice Katarine Vidmar, pri čemer je res dragoceno, da ni več potrebno posebej odpirati knjige beril in evangelijev (lekcionarja), če želimo oznaniti spev med berili in vrstico pri aleluji, ki pripada posamezni nedelji, saj je zbirka narejena izključno na besedilo te liturgične knjige.

Ob tem pa polagamo za srce, da tisti, ki te zvezke imate, ob teh novih uglasbitvah ne pozabite na že obstoječe uglasbitve psalmov, kot so te izpod peresa nedavno preminulega Jožeta Trošta, patra Špendova, Zafošnika, Tomca, Arha, sodobnih Grdadolnika in drugih. Za vsako nedeljo najdete eno od uglasbitev tudi v reviji Magnificat in na mesec eno uglasbitev v štiriglasju, ki jo objavimo na spletu! Idealno bi bilo, če bi te uglasbitve prilagodili na besedila psalmov, kot so trenutno pripravljeni v lekcionarju, seveda pa se lahko čisto mirno uporabijo tudi starejše uglasbitve z besedili prejšnjih lekcionarjev! Ne bi bilo prav, da bi opustili uglasbitve psalmov, ki že obstajajo! Tako da spodbudite svoje župnijske glasbenike, da bodo izbirali psalme iz bogatega repertoarja, v ospredju pa naj bo misel, da oznanjamo Božjo besedo in da je prav, da vključimo vernike k petju odpeva.

S pridom pa lahko uglasbitve psalmov uporabite tudi na drugih delih bogoslužja (vstopna pesem, darovanjska pesem, obhajilna pesem) in se tako čimbolj približate mašnemu propriju.

In še to – če imate v župniji kakšne uglasbitve psalmov, starejše ali sodobne, ki bi lahko prišle prav za revijo Magnificat in za potrebe Cerkve na Slovenskem, prosim spodbudite svoje glasbenike, da nam kaj pošljejo. Poleg skromnega avtorskega honorarja je to lahko velika obogatitev za vernike po vsej Sloveniji in morda sčasoma nastane še kakšna celotna zbirka, kot je Katarinina. Vsekakor bi je bili veseli!

Če koga mika, imamo še vedno na voljo izdajo uglasbenih psalmov iz lekcionarja za liturgično leto B, ki so nastali izpod peresa mnogim znane primorske skladateljice Katarine Vidmar. Hvaležni smo tistim, ki ste se odločili za nakup prvega zvezka in res spodbujamo k čimzvestejši rabi liturgičnih besedil pri glasbi svete maše.

Naj ob tem že povabimo tudi k premisleku o nabavi izdaje Trpljenje našega Gospoda Jezusa Kristusa, da boste na cvetno nedeljo in veliki petek novega liturgičnega leta pravočasno pripravljeni (gre za notno izdajo, ki v celoti in dosledno uporablja besedilo iz trenutne izdaje lekcionarjev v slovenskem jeziku (1999/2000), česar doslej nismo imeli: publikacija Trpljenja), na kateri od župnij pa bo morebiti prišlo prav tudi tolkalo za bogoslužje velikega četrtka.

Hvaležni bomo za vaša naročila, saj na tak način omogočate Zavodu za cerkveno glasbo, da bomo lahko za Cerkev na Slovenskem pripravili še več kvalitetnih glasbeno-liturgičnih vsebin! Bog povrni za vašo pomoč!

Cecilija Oblonšek,

Zavod za cerkveno glasbo


vir: Zavod za cerkveno glasbo, objavljeno z dovoljenjem,

foto: David Beale, Unsplash

obj.: N. N.

Povej naprej.