Čudenje nad Božjimi deli in zvestoba v preprostih stvareh

Objavljeno: 11. 12. 2023

|

<strong>Čudenje nad Božjimi deli</strong> in <em>zvestoba v preprostih stvareh</em>
Na današnji paraznik brezmadežnega spočetja Device Marije je papež Frančišek spregovoril o čudenju nad Božjimi darovi in zvestobi v preprostih stvareh. Molitev Angel Gospodov je opoldne ponovno molil z okna apostolske palače ter vernike, zbrane na Trgu svetega Petra, povabil k vprašanjem, kot sta: Ali se znam čuditi ob Božjih delih? Ali verjamem, da je tako v vsakdanjih situacijah kot na duhovni poti zvestoba Bogu pomembna?

Nagovor papeža Frančiška, 8. december 2023

Danes, na slovesni praznik brezmadežnega spočetja, nam evangelij predstavlja prizor oznanjenja (prim. Lk 1,26-38). Prikazuje dve Marijini drži, ki nam pomagata razumeti, kako je varovala edinstveni dar, ki ga je prejela, to je srce, popolnoma osvobojeno greha. Ti dve drži sta čudenje nad Božjimi deli in zvestoba v preprostih stvareh.

Poglejmo prvo: čudenje. Angel reče Mariji: »Vesêli se, milosti polna, Gospod je s teboj!« (v. 28). Evangelist Luka zapiše, da se je Devica »vznemirila in premišljevala, kakšen pozdrav je to« (v. 29). Je presenečena, pretresena, vznemirjena: osupla je, ko sliši, da jo imenuje »milosti polna« – Marija je ponižna –, se pravi, da je polna Božje ljubezni. To je plemenita drža: znati se čuditi nad Gospodovimi darovi, nikoli jih jemati za samoumevne, ceniti njihovo vrednost, veseliti se zaupanja in nežnosti, ki ju prinašajo. Pomembno pa je tudi, da o tem čudenju pričujemo pred drugimi in ponižno govorimo o Božjih darovih, o dobrem, ki smo ga prejeli, in ne le o vsakdanjih težavah. Biti bolj pozitivni. Lahko se vprašamo: ali se znam čuditi ob Božjih delih? Ali kdaj čutim začudenje in ga s kom delim? Ali pa vedno iščem slabe in žalostne stvari?

In tako pridemo do druge drže: zvestoba v preprostih stvareh. Evangelij pred oznanjenjem ne pove ničesar o Mariji. Predstavi nam jo kot preprosto dekle, navidez enako kot mnoga druga, ki so živela v njeni vasi. Mlado dekle, ki je ravno zaradi svoje preprostosti ohranjalo čisto tisto Brezmadežno Srce, s katerim je bila po Božji milosti spočeta. In tudi to je pomembno, kajti da bi sprejeli velike Božje darove, je ključnega pomena, da znamo ceniti tiste bolj vsakdanje in manj opazne.

Natančneje, z vsakodnevno zvestobo v dobrem je Marija dopustila Božjemu daru, da je v njej rasel; na ta način se je usposobila za odgovor Gospodu in mu z vsem svojim življenjem rekla »da«.

Zato se vprašajmo: ali verjamem, da je tako v vsakdanjih situacijah kot na duhovni poti pomembna zvestoba Bogu? In če to verjamem, ali najdem čas za branje evangelija, molitev, pristopanje k evharistiji in prejem zakramenta odpuščanja, za kakšno konkretno dejanje zastonjskega služenja? To so tiste majhne vsakodnevne in odločilne izbire za sprejem Gospodove navzočnosti.

Brezmadežna Marija naj nam pomaga, da se bomo čudili nad Božjimi darovi in se nanje vsak dan odzvali z zvesto velikodušnostjo.


Vir: Vatican News

Foto: Vatican  Media

Obj.: NN

Povej naprej.