Devetdnevnica pred Božičem v molitvi in pesmi

Objavljeno: 18. 12. 2023

|

Kategorije: Advent, Družina, Duhovnost

<strong>Devetdnevnica</strong> pred Božičem v <em>molitvi in pesmi</em>

Molitev, predstavljeno v tem gradivu, je mogoče prilagoditi vsem okoliščinam: od kuhinje preobremenjene enostarševske družine do kapele verske skupnosti. Postavitev jaslic je mogoče opraviti na primer v tradicionalnih dneh O-antifone (17.-23. december) ali na kateri koli drug dan adventnega časa.

Pustite se voditi Duhu in se spomnite nasveta papeža Frančiška: »Pred jaslicami se duh rad poda v čas, ko smo bili otroci in smo nestrpno pričakovali čas, ko jih bomo začeli postavljati. Ti spomini nas pripravljajo, da se vedno znova zavemo velikega daru, ki nam je bil dan, ko nam je bila posredovana vera; istočasno pa nam dajo začutiti dolžnost in veselje, da otrokom in vnukom damo isto izkustvo. Ni pomembno, kako pripravimo jaslice. Lahko so vedno iste, ali pa jih vsako leto spremenimo; pomembno je, da govorijo našemu življenju. Kjer koli in v kateri koli obliki jaslice govorijo o Božji ljubezni; o ljubezni Boga, ki je postal otrok, da bi nam povedal, kako blizu je vsakemu človeku, ne glede na to, v kakšnem položaju se nahaja.«

Potek molitve

Vsaka molitev se začne z O-antifono ustreznega dne, sledi pa ji razmišljanje papeža Frančiška o pomenu in pomembnosti jaslic, ki ga je navdihnil sveti Frančišek Asiški v Grecciu.

Udeleženci so nato povabljeni, da uredijo nekatere dele jaslic, kar je glede na velikost jaslic in domišljijo vsakega lahko opravljeno hitro ali pa traja dlje.

Nato sledi priporočilo za prižiganje sveč, od prve na prvi dan do vseh sedmih na zadnji dan. Prižig sveč(e) naj uvede v trenutek tihe hvaležnosti Bogu in bedenje, polno upanja, ki ga navdihuje pravkar storjena gesta. Na tej točki lahko med ponovnim prižiganjem sveč spet zapojete stavke antifon prejšnjih dni. Naj Duh navdihuje vašo ustvarjalnost. Na koncu vam kot spodbudo za razmišljanje ponujamo odlomek iz Družbenega nauka Cerkve, ki naj bi skrivnosti božične zgodbe približal današnjemu svetu v upanju, da bo spodbudil tudi pogovor. Uradnega sklepa ni. Morda se boste odločili za spontano molitev kot priprošnjo ali pa morda za skupno recitacijo pesmi Magnificat (navedene v predgovoru). Duh vas lahko preprosto vodi tudi k skodelici kave, čaja ali vroče čokolade in nadaljujete pogovor o Kristusovi navzočnosti v vašem življenju.

Devetdnevnica pred Božičem


Vir: Br. Michael Lasky, OFM Conv.

Ilustracije: Br. Joseph Dorniak, OFM Conv.

Obj.: L. M.

Povej naprej.