Papež Frančišek med opoldanskim nagovorom: Pomislimo na ljubeznivost Boga

Objavljeno: 28. 12. 2023

|

Papež Frančišek <em>med opoldanskim nagovorom:</em> <strong>Pomislimo na ljubeznivost Boga</strong>

»Dragi bratje in sestre, lepo nedeljo želim! Danes, na četrto adventno nedeljo, nam evangelij predstavi prizor oznanjenja (prim. Lc 1,26-38)«. S temi besedami je papež Frančišek začel nagovor pred opoldansko molitvijo Angel Gospodov z okna apostolske palače na Trgu sv. Petra na 4. adventno nedeljo.

Angel, da Mariji razloži, kako bo spočela, ji pravi: »Sveti Duh bo prišel nadte in moč Najvišjega te bo obsenčila« (v.5). Zaustavimo se malo pri tej podobi, senca.

Krajina, kjer je bila Marija, je vedno s soncem obsijana, tavajoč oblak, drevo, ki vztraja med sušo in nudi zaščito, gostoljuben šotor, ki prinaša pomoč in varstvo. Senca je dar, ki krepča, in angel ravno tako opiše način, s katerim se bo Sveti Duh spustil na Marijo, kar je način delovanja Boga. Bog vedno deluje z nežno ljubeznijo, ki objema, oplodi in varuje, ne da bi počel nasilje, ne da bi ranil svobodo. Takšen je Božji način delovanja.

Podoba sence, ki ščiti, je pogosta v Svetem pismu. Pomislimo na senco, ki je spremljala Božje ljudstvo v puščavi. Senca vsekakor govori o ljubeznivosti Boga. Kot da bi On rekel Mariji in tudi vsem nam danes: »Tukaj sem zate in se ti nudim kot tvoje zavetje in tvoje varstvo. Pridi pod mojo senco, ostani z menoj«. Bratje in sestre, tako se obnaša rodovitna ljubezen Boga. Gre za nekaj, kar lahko na nek način okušamo tudi med nami, ko je med prijatelji, zaročenci, poročenimi, starši in otroci obzirnost in spoštovanje, ko z ljubeznivostjo sprejmemo skrb za druge. Pomislimo na ljubeznivost Boga.

Bog ljubi na takšen način in tudi nas kliče, naj delamo enako, da sprejemamo, zaščitimo in spoštujemo druge. Pomislimo na vse, pomislimo na tistega, ki je odrinjen, na tistega, ki je v teh dneh daleč od božičnega veselja. Z ljubeznivostjo Boga mislimo na vse. Zapomnimo si to besedo: ljubeznivost Boga.

Vprašajmo se torej na dan pred božičem. Želim dopustiti, da me obsenči Sveti Duh s sladkostjo, krotkostjo Boga in ljubeznivostjo Boga, tako da mu napravim prostor v srcu s tem, da se približam njegovemu odpuščanju in evharistiji? In še, za katere osamljene in pomoči potrebne osebe sem lahko senca, ki krepča, prijateljstvo, ki tolaži?

Marija naj nam pomaga, da bomo odprti, gostoljubni za navzočnost Boga, ki nas s krotkostjo prihaja rešit.


vir: Vatican News

foto: Vatican Media

obj.: NN

Povej naprej.