8. januar: Čas se je dopolnil

Objavljeno: 09. 01. 2024

|

8. januar: <em>Čas se je dopolnil</em>

Čas se je dopolnil

Začetek Jezusovega javnega delovanja sovpada z zaprtjem Janeza Krstnika. Potreba po predhodniku je minila. “Čas se je dopolnil”. Sedaj je vse osredotočeno na Jezusa, ki oznanja in uvaja kraljestvo. Bodite pozorni na nujnost v njegovem opominjanju: “Spreobrnite se in verujte!” Ali potrebujemo slišati to danes? So te besede “veselo oznanilo” za nas?

Preden evangelist začne poročati o posameznih dogodkih Jezusovega javnega delovanja, poda neke vrste povzetek vsega njegovega delovanja z besedami: »Ko pa je bil Janez izročen, je šel Jezus v Galilejo. Oznanjal je Božji evangelij in govoril: čas se je dopolnil in Božje kraljestvo se je približalo. Spreobrnite se in verujte evangeliju!«

Pričel je s stavkom predhodnika Janeza. Ta klic ima tri pomembne poudarke. Najprej – ‘čas se je dopolnil’. To pomeni, da nimamo več kaj čakati.

Druga zadeva je ‘spreobrnjenje’ – Le za kaj se je treba spreobrniti?! Zato, da odrinemo na globoko. Da damo duška tudi svoji duhovni plati, da naredimo kaj tudi za dušo.

Tretji poudarek je še najbolj odrešujoč – ‘verujte evangeliju!‘  Evangelij je vesela novica, da nas Bog pričakuje v svojem objemu v svojem kraljestvu v nebesih. Za to se pa moramo primerno pripraviti. To najlažje storimo, če zaživimo Jezusovo oznanilo, ki ga je pričel z osmero blagri in še potem z oznanilom drugih danosti, ki jih je predstavil v nadaljnjem poučevanju. Predvsem si prizadevajmo za ponižnost in ljubezen do Boga in bližnjega ter vsega stvarstva. Da bi nam uspelo uresničiti zadnja dva povabila, je res potrebno pravo spreobrnjenje.

Spomnimo se. Janez je krščeval z vodo – Jezus pa nam je zagotovil krst v Svetem Duhu in resnici.

Sporočilo, ki ga prinaša Jezus, je od vsega začetka označeno kot veselo Božje sporočilo: veselo oznanilo, ki prihaja od Boga in prinaša veselo vest o Bogu. In najpomembnejši in najbolj vesel poudarek tega sporočila je: Božje kraljestvo se je približalo! Prišel je odločilni trenutek, v katerem se lahko po Božjem delovanju izpolnijo prerokbe, ki jih je Bog napovedal v preteklosti. Ta čas, ki je nastopil, pa je odločilen. In mi smo del njega. Gospodovo kraljestvo se je približalo. Bog je Gospod vedno in povsod. Toda njegovo kraljestvo je lahko zakrito ali skrito, ne vsiljuje se očitno, da ga ne bi bilo mogoče zanikati ali tajiti. Lahko je tako zelo skrito in ga tako nejasno doživljamo, da nastane vtis, da Bog in njegovo kraljestvo sploh ne obstajata. Ob tem se mu lahko izognemo. Priznati ga je mogoče samo v veri. Kaj pomeni, da se je Božje kraljestvo približalo, je mogoče spoznati iz Jezusovega delovanja. V njem se kaže, na kakšen način je Bog zagospodoval in kakšni so sadovi njegovega bližajočega se kraljestva.

Dobra novica o Bogu, ki smo jo prejeli, je: Čas, ko se izpolnjujejo obljube, je tukaj. Bog, ki je Gospod, se nam je v njegovem mogočnem kraljestvu približal. Te besede, ki povzemajo vse Jezusovo delovanje, bi lahko bile tudi naslov Jezusovega delovanja. Povedo, kaj njegova dela in besede tako v podrobnostih kot v celoti predstavljajo. So novica, ki prinaša veselje. Z njimi je čas izpolnjenih obljub postal resničnost. Kažejo, da je Bog Gospod. Se znamo tudi mi v tem času veseliti? Ne pozabimo na vero in spreobrnjenje, sicer bo to naše veselje le začasno.


Pripravil: Ervin Mozetič

Foto: Unsplash

Obj.: NN

Povej naprej.