Leto molitve: izšla prva knjiga v zbirki Zapiski o molitvi

Objavljeno: 31. 01. 2024

|

Leto molitve: <em>izšla prva knjiga</em> v zbirki <strong>Zapiski o molitvi</strong>
Na tiskovnem uradu Svetega sedeža je v torek, 23. januarja, potekala tiskovna konferenca o Letu molitve v pripravi na Jubilej 2025. Predstavljena je bila knjižna zbirka “Zapiski o molitvi”. Predgovor k prvi knjigi “Moliti danes. Izziv za zmago” je napisal papež Frančišek.

Leto molitve 2024 se je na željo svetega očeta uradno začelo v nedeljo, 21. januarja, da bi se na prihajajoče sveto leto pripravili s »simfonijo molitve«, »obnovili željo po biti v Gospodovi navzočnosti«, ga poslušali in slavili ter se mu »zahvalili za mnoge darove njegove ljubezni«.

»Leto 2024 bo torej leto priprave na jubilej; leto, v katerem se bo moralo jasneje pokazati duhovno obzorje jubileja, ki daleč presega vsako potrebno po organizaciji,« je na predstavitvi dejal Rino Fisichella, proprefekt Dikasterija za evangelizacijo. »Da bi bil jubilej dogodek, ki duhovno bogati življenje Cerkve in vsega Božjega ljudstva ter postaja konkretno znamenje upanja, ga je treba pripraviti in živeti v lastnih skupnostih z duhom pričakovanja, ki je značilno za krščansko upanje. Leto molitve v celoti ustreza tej potrebi.«

Zbirka, namenjena poglobitvi različnih vidikov molitve

Dikasterij za evangelizacijo je za Leto molitve pripravil vrsto priročnikov in bogato gradivo, ki ga lahko uporabijo tako posamezni verniki kot same skupnosti. Fisichella je predlagal 38 katehez papeža Frančiška o molitvi, ki jih je imel od 6. maja 2020 do 16. junija 2021. Dikasterij pa prav tako pripravlja knjižno zbirko Zapiski o molitvi (Appunti sulla Preghiera). Prva knjiga je že izšla, predgovor pa je napisal papež Frančišek.

Zbirko sestavlja osem knjig, ki bodo v prihajajočih mesecih izšle pri Vatikanski založbi. Gre za krajša besedila različnih avtorjev, ki ponujajo poglobitev razsežnosti krščanske molitve. Zbirka je na razpolago škofovskim konferencam kot koristen pripomoček v pripravi na jubilej.

Prva knjiga, ki je izšla v italijanskem jeziku, je delo kardinala Angela Comastrija z naslovom Moliti danes. Izziv za zmago (Pregare oggi. Una sfida da vincere). Besedilo, ki obsega 110 strani, govori o potrebi po molitvi in učenju, da bi osvojili »drugačen pogled in drugačno srce«, pri čemer Comastri – ki danes velja za enega najvidnejših piscev o duhovnosti – izpostavlja osebnosti, ki pričujejo o rodovitni molitvi, kot so sveta Terezija iz Lisieuxa, sveti Frančišek Asiški in mati Terezija iz Kalkute.

Papež Frančišek v predgovoru h knjigi izpostavi, da je molitev kot dihanje vere in sam izraz vere. Je kot tihi krik, ki prihaja iz srca tistega, ki veruje in zaupa v Boga. Sveti oče zapiše, da smo tik pred Jubilejem »povabljeni, da postanemo bolj ponižni in ustvarimo prostor za molitev, ki izvira iz Svetega Duha«. Kardinal Comastri pa poudari, da »samo molitev naredi prostor za Boga v našem življenju in v zgodovini sveta«.

V prihajajočih mesecih bo v zbirki Zapiski o molitvi izšlo še naslednjih sedem knjižic: Gianfranco Ravasi, Pregare con i Salmi (februar 2024); Juan López Vergara, La preghiera di Gesù (februar 2024); Paul Murray OP, Pregare con santi e peccatori (marec 2024); Antonio Pitta, Le parabole della preghiera (marec 2024); Monaci Certosini, La Chiesa in preghiera (marec 2024); Catherine Aubin, La preghiera di Maria e dei santi (april 2024); Ugo Vanni, La preghiera che Gesù ci ha insegnato: «Padre nostro» (april 2024).

Leto molitve kot čas za odnos z Gospodom

Fisichella je tudi izpostavil, da Leto molitve ni namenjeno nekim posebnim iniciativam, ampak je mišljeno kot »čas, v katerem se ponovno odkrivata vrednost molitve in potreba po vsakdanji molitvi v življenju kristjana«, kot trenutek, da se razmisli o načinu molitve in o vzgoji za molitev, zlasti v današnjem času, zaznamovanem z digitalno kulturo, da bi »molitev bila učinkovita in rodovitna«. »Ne moremo skriti, da se v teh letih kaže globoka potreba po duhovnosti,« je izpostavil Fisichella. »Kolikor glasnejši postaja krik tehnologije, za katero se zdi, da ustreza vsem našim željam, toliko globlja postaja zahteva po resnični duhovnosti, ki vodi vsakega človeka, da se sreča s samim seboj v resničnosti lastnega življenja in torej v odnosu z Bogom.«

»Leto molitve je namenjeno spodbujanju odnosa z Gospodom in ohranjanju trenutkov pristnega duhovnega počitka. Je oaza, v katero se človek umakne pred vsakdanjim stresom, kjer molitev postane hrana za krščansko življenje vere, upanja in ljubezni.« Fisichella je spodbudil, naj bo to leto zaznamovano z besedami Jezusovih učencev: »Nauči nas moliti« (Lk 11,1). Molitve se namreč moramo naučiti, pravi učitelj pa je lahko samo Jezus, Božji Sin, ki je z molitvijo Oče naš korenito spremenil človekovo molitev. Že sama trditev »Nauči nas moliti« je molitev, ki se poraja iz globine srca z željo, da bi bila uslišana. In v tem smislu dikasterij ponuja pripomočke in predlaga načine molitve in molitve same, ki bi nam pomagale okrepiti in poglobiti naš odnos z Gospodom.


vir: Vatican News

foto: logo Jubilejnega leta

obj.: N. N.

Povej naprej.