BESEDA STAREJŠIM, INVALIDOM, BOLNIM IN NE SAMO NJIM Leto VII (74), februar – svečan 2024

Objavljeno: 02. 02. 2024

|

<em>BESEDA STAREJŠIM, INVALIDOM, BOLNIM IN NE SAMO NJIM</em> Leto VII (74), <strong>februar – svečan 2024</strong>
Pozdravljeni! 
Z veseljem prebiram voščila ob Božiču in novem letu. Nekatera posredujem: »Obdarjeni z Lučjo smo poklicani, da svetimo …« – »Sporočilo Novorojenega naj odmeva: »Ne boj se, nisi sam/a v svojem trpljenju, nisi sam/a na tvoji težki poti življenja! Jaz sem s teboj! Vse bo dobro!« – »Poišči Gospoda v jaslicah, tam, kjer ga nihče ne išče, v ubogem, preprostem, majhnem …« – »Zibelka, iz katere žari Njegova luč, naj postane svetilnik našim ladjam, ki plujejo po razburkanem morju življenja. Čim manj čeri v novem letu …«
Kot vsako leto, je tudi za letošnji svetovni dan bolnikov, ki ga obhajamo 11. februarja 2024 na god Lurške Matere Božje, papež Frančišek napisal poslanico bolnikom z naslovom: »Ni dobro za človeka, da je sam«. Zdraviti bolnega s skrbjo za odnose. Papež je vse pozval k »terapevtski zavezi« med bolnimi ljudmi in njihovimi skrbniki, družinskimi člani in Bogom.
Prepričan sem, da imate mnogi lepe spomine na romanje v Lurd. Kako se zadnjega romanja spominja oskrbovanka doma v Kranju. »Želja po romanju v Lurd se je minulo leto izpolnila tudi meni. Med romarji sem hitro našla družbo. V spominu mi je ostala procesija z lučkami, procesija Svetega Rešnjega Telesa, sv. maša pri lurški votlini in kateheza, ki jo je imel upokojeni beograjski nadškof Stanislav Hočevar. Na romanju nisem pozabila na molitev za oskrbovance v domu, za zaposlene, pa tudi za domače …«
Z željo, da bi vam lurška Mati Božja in svetovni dan bolnikov prinesel obilo blagoslova, vas pozdravljam in blagoslavljam.
           Vaš bolnišnični duhovnik in lurški kaplan Miro Šlibar
LITURGIČNI KOLEDAR
FEBRUAR
2024, LETO B/II
2. februar: Jezusovo darovanje – svečnica, prvi petek
3. februar: Blaž, prva sobota
4. februar: 5. nedelja med letom
8. februar: Prešernov dan – d. p.
11. februar: 6. ned. med letom, Lurška M. B., svetovni dan bolnikov
18. februar: 1. postna nedelja
25. februar: 2. postna nedelja
MOLITVENI  NAMENI  SVETEGA  OČETA,
zaupani njegovi svetovni mreži molitve za leto 2024
Apostolat molitve že od vsega začetka, danes pa kot Papeževa svetovna mreža molitve, ki se posebej hrani z nameni, ki jih predlaga Sveti oče, ohranja in širi pobožnost Srca Jezusovega. Vabim vas, da se ji vsi, zlasti starejši in bolni, pridružite v čim večjem številu.
Molitveni namen za mesec februar 2024: ZA BOLNIKE OB KONCU ŽIVLJENJA. Molimo, da bi bili bolniki v zadnjem čobdobju svojega življenja in njihove družine deležni nujnega zdravstvenega spremljanja in človeške bližine.
DUHOVNA OSKRBA V SPL. BOLN. CELJE, Vlado Bizant CM
Splošna bolnišnica Celje je tretja največja bolnišnica v Sloveniji z malo manj kot 700 bolniškimi posteljami in s približno 2.000 zaposlenimi. Zgodovina bolnišničnega zdravstva v Celju se začenja s srednjeveškim špitalom, ki je bil pribežališče onemoglih in obubožanih meščanov.
     V začetku 15. stoletja so meščani zgradili nov špital in mu dodali kapelo svete Elizabete, zaščitnice ubogih in bolnih. Sicer pa za ‘uradni’ začetek današnje ustanove velja leto 1887. V nekaj desetletjih so dogradili nove oddelke. Leta 1997 pa so po mnogih zapletih – tudi hudi poplavi v letu 1990 -, dogradili glavno stavbo sedanje bolnišnice. To delo, namreč »dograjevanje« bolnišnice se nadaljuje tudi v zadnjih letih.
Že  od začetka (l. 1887) so v bolnišnici delovale tudi sestre usmiljenke, in sicer vse do leta 1948, ko so jih – kot povsod po Sloveniji -, odpustili. Bolnike so duhovno oskrbovali duhovniki iz opatijsko-mestne župnije Celje-Sv. Danijel, od l. 1995 naprej pa duhovniki lazaristi iz Misijonske hiše pri sv. Jožefu nad Celjem. Seveda svoje župljane sami radi obiščejo in jim podelijo sv. zakramente tudi bližnji župniki.
Glede duhovne oskrbe bolnikov v celjski bolnišnici je pomembno leto 2001, ko so v kletnih prostorih nove glavne stavbe uredili kapelo Marije, zdravje bolnikov. Sv. maša v njej je dvakrat tedensko,in sicer  ob nedeljah in sredah zvečer. Žal je covid  tudi močno zmanjšal obisk sv. maše v bolnišnični kapeli. V celjski bolnišnici ni nobenih ovir za obisk duhovnika pri katerem koli bolniku; seveda na klic bolnikov samih, svojcev ali bolnišničnega osebja. Duhovnika lahko dobite na telefonu 041 282 908.
NATAŠA AHČIN, BITI ZA NEKOGA V TVOJ PLAMEN
Ave Marija
Zvoni … /Ave Marija! / V duši kipi, / k nebu se vije / tisoč pozdravov, / brstečih na ustnicah, / trudnih, prosečih … / Ave Marija! / Srca bolečina izginja, / v zvoniku utrinja se, / kliče in joka. / Zvon stoka od / silne sladkosti. / Rešenja radosti / so proste …
Mrači se … / Milo zvoni … / Bron v linah ihti / in sape večera / mu lajšajo vzdihe: / Ave Marija!
HVALEŽNOST, Christine A. Adams
*Hvaležnost je odnos srca. Hvaležni ljudje živijo vsak trenutek z občutkom čudeža. V zadovoljstvu. Preštej svoje darove in jih čuvaj, da bodo rastli.
*Hvaležnost je kot magnet, ki pritegne večjo srečo, življenje polnosti in bolj zadovoljive medčloveške odnose. Vsak dan pusti,                                        da se tvoje srce napolni z ljubeznijo. Hvaležnost ustvarja vedno nove razloge, da se boš lahko čutil hvaležnega.
*Jej počasi – s hvaležnostjo za hrano, ki ti je zagotovljena. Navdušuj se nad okusnostjo. Svoje telo obdrži krepko z zdravo prehrano in redno telovadbo, kajti  tvoje telo je inštrument poveličevanja Stvarnika.
PRIPOROČAMO
*Svete maše na Radiu Ognjišče v mesecu februarju bodo prenašali iz stolnice sv. Janeza Krstnika v Mariboru ob 19. uri. Ob isti uri bo tudi prenos svete maše v živo na TV GOLD.
* Vsako nedeljo je ob 10.30 prenos svete maše na TV SLO 1.
* Svete maše so na TV Exodus ob delavnikih ob 6., 12., 18. in 24. uri, ob nedeljah pa ob 8.30 ter ob 12., 13., 18. in 19. uri.
* Drugi četrtek v mesecu je na Kureščku ob 17. uri molitvena ura pred Svetim Rešnjim Telesom, ob 18. uri pa sveta maša za svetost življenja in za nerojene otroke.
* Drugi petek v mesecu je na Brezjah ob 17.30 rožni venec, ob 18. uri pa sveta maša za bolnike z rakom ter njihove domače in prijatelje.
* Prvo sredo v mesecu je sv. maša za bolnike z rakom pri kapucinih v Celju.
* Vsak dan je rožni venec na Radiu Ognjišče na sporedu že ob 5. uri.
* Vsako tretjo soboto v mesecu je na Radiu Ognjišče Kateheza za bolnike. Tokrat bo 17. februarja ob 21. uri.
MODRE IN HUDOMUŠNE PUŠČAVSKIH OČETOV, R. KERN   
*Mladenič želi vstopiti v samostan. Magister novincev ga vpraša: »Ali poznaš abecedo?« – »Seveda.« – »Katera je prva črka?« – »A.« – »In katere pridejo za njo?« – »Vse druge.«
* »S potrpljenjem je vse mogoče,« je bil najljubši rek očeta Hilarijona. Eden od mladih sobratov ga je hotel izzvati: »Če bi imel eno samo pleteno košaro, oče, kako bi prinesel vode?« Starec mu je odgovoril: »S potrpljenjem. Počakal bi, da bi zamrznila.«
*«Oče, zakaj nam pravila nalagajo tišino?« – »Veliko svetih razlogov je za to. Poleg tega je bolje, da molčiš in te imajo za neumnega, kakor da z govorjenjem dokazuješ, da si.«
*Menih gre na obisk k številni družini, ki se stiska v kolibi ob Nilu.  »Gospod z vami!« – pozdravi. »Saj bi ga bili veseli, a je že nas dovolj!«
*Meščan ogovori puščavnika, ki pase svojo čredo. »Koliko ovc imaš?« – »Sto dvanajst,« – odgovori puščavnik. – »Koliko si pa star?« – »Ne vem.« – »Čudno, ovce znaš prešteti do ene natančno, svojih let pa ne?!« – »Nič čudnega! Let mi ne more nihče ukrasti.«
Miro Šlibar, Ulica Emila Adamiča 60, 1356 Dobrova, GSM 031 613 378, [email protected]; www.miro-slibar.rkc.si

foto: Unsplash

obj.: N. N.

Povej naprej.