Kako otroke na pepelnico spodbuditi k odpovedi?

Objavljeno: 12. 02. 2024

|

Kategorije: Družina

Kako <em>otroke</em> na pepelnico spodbuditi k <strong>odpovedi</strong>?

Na pepelnico je zapovedan strogi post. To pomeni, da se odpovemo mesnim jedem in da se le enkrat v dnevu do sitega najemo. Za otroke in bolne post ni obvezen. Vendar pa je prav, da tudi otroci začutijo postni dan, kakor tudi sam postni čas. Smisel posta ni v sami odpovedi hrani, temveč da se duhovno obrnemo k Bogu. Če le moremo, gremo na ta dan k sveti maši, da stopimo skupaj z drugimi družinami in z vsem občestvom na pot duhovnega očiščenja in priprave na Veliko noč.

Izkoristimo priložnost in se na ta dan z otroki pogovorimo o postu. Spodbudimo jih k temu, da se tudi oni v postnem času odpovedo kakšni stvari, morda navadi, sladkarijam, ali nepotrebni razvadi. Lahko je tudi vsak teden druga stvar, da ni zanje pretežko. Upoštevati moramo otrokovo starost. Danes imajo otroci v večini vsega dovolj in še preveč. Nimajo pa moči, da bi se znali čemu odpovedati. Povabimo jih torej k vaji, kjer treniramo “duhovne mišice”, da zmoremo reči NE. Če bomo majhne otroke naučili, da se zmorejo odreči majhnim stvarem, potem se bodo kot odrasli znali odreči večjim. S tem jim bomo za življenje dali veliko več kot so vredna vsa druga darila in igrače.

Zato doma otroke povabimo okoli mize, na sredo katere položimo križ, ali pa ga kar narišemo na papir. Ustvarimo vzdušje zbranosti in umirjenosti. Pokrižamo se in zapojemo eno od postnih pesmi, npr. »Vrnil se bom k Očetu« ali »Na križ si šel, Gospod«.

Voditelj (oče ali mama): Molimo te, Kristus, in te hvalimo!

Ostali: Ker si s svojim križem svet odrešil!

Voditelj: Vsak v tišini razmisli, kaj Bog želi, da bi se v tem postnem času odpovedal. Če morda ne vemo, prosimo Boga, naj nam On sam pri tem pomaga do 1. postne nedelje. Sklep naj bo samo eden, kvečjemu se lahko doda še sklep za kako dobro delo. To je npr.: ne bom zamujal v šolo, ne bom govoril grdih besed, ne bom tepel bratca, se ne bom jezil zaradi hrane, podprl bom postno akcijo v naši župniji, daroval bom za potrebe Karitas, za misijone, odpovedal se bom sladkarijam, odpovedal sem bom računalniškim igricam, televiziji, … Možnosti je skoraj nešteto. Lahko si izberemo vsak teden drugo odpoved.

Dobro je, če starši otroke malce usmerjajo, vendar naj spodbujajo postno odpoved. V tišini počakamo, da vsak nekoliko razmisli …

Potem voditelj povabi družino k molitvi:

Molimo, kakor nas je učil moliti naš Gospod Jezus Kristus: Oče naš …

Na koncu še prosimo: Dobri Bog, pomagaj nam s svojo milostjo, da bomo vztrajali v naših odpovedih v tem postnem času. Želimo biti bolj svobodni zate, ki si za nas popolnoma svobodno daroval svoje življenje, da si nas odrešil večne smrti in nam odprl pot k Nebeškemu Očetu. Usmili se nas, o, Gospod!

Vsi: Usmili se nas!

Pesem: Na križ si šel, Gospod


Foto: svetagora.si

Obj.: Luka M.

Povej naprej.