Dovoliš, hvala, oprosti. Postna duhovna spodbuda za zakonce

Objavljeno: 14. 02. 2024

|

Kategorije: Družina, Zakonci

Dovoliš, hvala, oprosti. <em>Postna</em> duhovna spodbuda za <strong>zakonce</strong>

Pred nami je postni čas, ki nam daje posebno priložnost, da poglobimo svoj osebni odnos z Bogom Očetom po Jezusu Kristusu v Svetem Duhu in z ljudmi. Tudi za vas, zakonce, je lahko to milostni čas, da poglobite svoje medsebojne odnose z Bogom in med seboj. Prav je, da ga izkoristite. Vse, kar se vam dobrega zgodi, se ne dogaja samo po sebi, temveč je za vsem tem ljubezen in spoštovanje Boga, ki skrbi za vse nas, čeprav se tega pogosto ne zavedamo. Bog skrbi za vsakega izmed nas po stvarstvu in drugih ljudeh, pri zakoncih pa največ prav po vašem zakoncu.

Morda lahko letošnji postni čas izkoristite tako, da še bolj ozavestite in vadite v treh temeljnih pravilih, besedah, ki vam bodo omogočile še bolj živeti v medsebojni ljubezni in spoštovanju, kot obljublja papež Frančišek, ko nagovarja zakonce in družine. Ta tri pravila so: dovoliš, hvala, oprosti.

Dovoliš, smem?

Življenje v zakonu je pot, ki se je začela s tem, ko sta osvojila drug drugega in si podelila zakrament zakona. A to je bil šele začetek. Zakonci veste, da se je potrebno nenehno učiti, drug drugega spoznavati in sprejemati, da bi zmogli živeti v lepem in spoštljivem odnosu. Zato se je potrebno naučiti nekaterih vprašanj: Smem to narediti? Mi dovoliš? Ti je všeč, če to naredim? Lahko to narediva skupaj? Ko prosite za dovoljenje, pokažete, da spoštujete svobodo svojega moža/žene in da ne želite ničesar doseči brez vajinega skupnega soglasja, na silo. Včasih je to težko. Toda prava ljubezen ni nikoli nasilna, vsiljiva in ne prestopa mej drugega. Takšna je Božja ljubezen, ki jo opeva apostol Pavel v 1 Kor 13. Naj bo postni čas priložnost, da ta odlomek prebirate, sprejmete to Božjo ljubezen do vas, jo okušate in se učite udejanjati jo v svojem odnosu z zakoncem, pa tudi do svojih otrok.

Hvala!

Hvala je preprosta beseda, ki dela čudeže. Hvaležnost gradi vaš zakon, nehvaležnost pa ga siromaši, še več, celo ruši. Če gojite v sebi hvaležnost, boste postajali vedno bolj pozorni na zakonca in boste opazili tudi najmanjše dobro, ki ga bo storil – vam, vašim otrokom, vsej družini. Vedno boste našli besede, ki gradijo mostove, ustvarjajo skupnost ter prinašajo mir in veselje.

Hvaležnost je najbolj jasno znamenje zavedanja, da vam je vse podarjeno. S tem tudi Bogu priznavate, da vse, kar zmorete storiti dobrega zakoncu in on vam, izhaja iz njega, iz njegove neizmerne dobrote, ljubezni, nežnosti, cenjenja in spoštovanja. S hvaležnostjo priznavate drug drugemu, da ste si dar in na ta način omogočate Bogu otipljivo navzočnost med vami in ga tako tudi častite in slavite. Bog Oče vas namreč po Kristusu v Svetem Duhu čaka v vašem zakoncu, da odkrijete v vsem dobrem, kar vam je dano po njem, njegovo darujočo in služečo ljubezen, ki jo po zakramentu zakona v milosti Svetega Duha izliva v vaše in njegovo srce. S hvaležnostjo naredite tudi sebi veliko dobrega, saj se na ta način vedno bolj zavedate, kako veliko razlogov imate za veselje, ko vidite in z zahvalo priznavate, da ste bili obdarovani. Zato ne skoparite z besedo »hvala« v odnosu do svojega zakonca in otrok. Naj bo izrečena čim bolj iskreno. Učite pa se jo tudi sprejemati z vso hvaležnostjo in veseljem, da je drugi opazil dobro, ki ste ga storili.

Oprosti!

Iskreno opravičilo odstrani pregrado, ki je nastala zaradi krivice, in odpre vrata, da se lahko sčasoma obnovi zaupanje. Ko se opravičite, prevzamete odgovornost za svoje vedenje in poskušate znova vzpostaviti ljubeč in spoštljiv odnos z zakoncem. Brez opravičila žalitev ostane kot pregrada, v vajin odnos vstopijo različna čustva, npr. prizadetost, nezaupanje, žalost. V dobrem zakonskem odnosu je vedno prostor za opravičilo, odpuščanje in spravo. Dobra novica je, da se te umetnosti lahko naučite. Pri tem pa vam bo v veliko pomoč, če se boste naučili jezika opravičevanja vašega zakonca in boste tudi pripravljeni, da ga govorite. S tem mu boste omogočili, da vam bo lažje iskreno odpustil. Če tega ne poznate in mu ne spregovorite v njegovem jeziku, vam bo težje odpustil, saj ne bo prepričan, da je vaše opravičilo iskreno. Postni čas, ki je pred vami, vam daje za to čudovito priložnost. Pri tem učenju vam je lahko v pomoč tudi knjiga 5 jezikov odpuščanja. Ne pozabite pa tudi na to, da svojih otrok ne samo učite, naj prosijo za odpuščanje tiste, ki so jih prizadeli, temveč da jih tudi sami prosite, ko jih prizadenete. Prav tako se opravičite in prosite za odpuščanje svojega zakonca pred svojimi otroki, če so ti videli, kako ste ga prizadeli.

Potrebnost molitve

Besede smem, hvala, oprosti, so preproste, pa vendar je prav si čim prej priznati, da jih ne boste mogli izgovoriti in udejanjati z vsem srcem in vso močjo sami iz sebe, temveč da oba potrebujeta Božjo pomoč. Zato vas spodbujam, da se vedno znova obračate na Svetega Duha, ki je vas, da vas spomni na te besede, vas uči, kako jih izgovoriti, vam za to da moč in nakloni vašemu zakoncu odprto srce, da jih bo lahko sprejel v duhu, kot ste jih vi izgovorili. Vzemite si tudi vsaj dvakrat na teden čas, da skupaj ozavestita dan, ki je za vama, prav ob besedah: hvala, oprosti in prosim. Ob prvi besedi delita drug z drugim vse, kar sta lepega doživela, ter za to izrazita hvaležnost drug drugemu in Bogu. Ob besedi oprosti prosita drug drugega in Boga za odpuščanje in ga sprejmita. Ob besedi prosim pa izrazita v prošnji drug drugemu, v čem potrebujeta pomoč, ter skupaj prosita Boga, ki vama obljublja, da vama bo dal vse, kar potrebujeta, če ga bosta prosila v medsebojni edinosti. Na ta način se bosta globlje povezala z Bogom in med seboj v njem.

Sklep

Naj vam bo dano obilo milosti v tem postnem času, da boste lahko iz vsega srca zapeli velikonočno alelujo in se veselili žive navzočnosti zmage ljubezni in spoštovanja križanega in vstalega Jezusa Kristusa.


p. Ivan Platovnjak DJ

Obj.: L. M.

Foto:

P.S.: Lepo vabljeni na duhovni vikend za zakonce S čim ti lahko polepšam dan? Vikend je v Ignacijevem domu od 8. do 10. marca 2024. Vodi p. Ivan Platovnjak. Več informacij in prijava tukaj.

Povej naprej.