17. februar: Zakaj je z grešniki

Objavljeno: 16. 02. 2024

|

Kategorije: Nekategorizirano

17. februar: <strong>Zakaj je z grešniki</strong>

Zakaj je z grešniki

Jezusu farizeji vedno znova očitajo, da se druži z grešniki. Zraven lahko slutimo: namesto, da bi bil z nami, ki si to zaslužimo. Kot da bi si medsebojne odnose in božjo prisotnost lahko zaslužili.

Farizeji se imajo za visoko družbo – visoka morala, visok intelekt, visoke finance, visoka razgledanost … In imajo občutek, da jih bo stik z nizkotneži nekako okužil. Slaba družba pač, z njimi raje nimamo opravka. So ob robu in dokler se ne potrudijo dovolj, da se bodo skladali z našimi visokimi standardi, nimajo kaj početi med nami.

Veliko lažje bi se zgražali nad tem, če ne bi to zvenelo tako današnje  krščansko – ne v smislu, da bi to naročal Jezus, ampak, oprijela se nas je taka miselnost. Strah nas je “slabe družbe” in se takšnih ljudi izogibamo.

Takšnih vprašanj se raje ne dotikamo, da se ne bi česa nalezli. Naši grehi se zdijo malenkost v primerjavi z razvratom in kriminalom, ki vlada med njimi.

Jezus pa je, kot vedno, korenit. Jasno pravi, da je prišel klicat grešnike. Najdemo ga med grešniki. Rešuje najbolj padle, najbolj opustošene od hudiča.

Če hočemo hoditi za njim, moramo imeti pogum da mu sledimo tudi v tem. Priznati si moramo, da smo tudi sami grešni, pogosto poraženi od zla. Zapustiti moramo steklene palače svoje vzvišenosti in moralizma. V hvaležnosti priznati, kako velika milost je – in ne naša zasluga – da nismo tako podjarmljeni grehu kot tisti bratje.

To je edino zares krščansko.

Spreobrnite se in verujte evangeliju. Vsak od nas je grešnik, zato nas Jezus vabi na pot spreobrnjenja. Nemalokdaj se zgodi, da potarnamo čez enega ali drugega. Skoraj vedno pa dotičnega ni zraven, sami se mu ne upamo povedati v obraz.

Če pa sem prepričan, da nisem velik grešnik in ne potrebujem pokore ali spreobrnjenja, sem s tem naredil največji greh: oholosti in sebičnosti.

Prosimo Gospoda, da naj nas varuje vsakršnega obrekovanja.

Gospod, omehčaj moje srce in odpri oči, da se bom ponižno postavil med grešnike, da nas spreobrneš in ozdraviš.


pripravil: Ervin Mozetič

foto: Unsplash

obj.: N. N. 

Povej naprej.