18. februar: Prva postna nedelja

Objavljeno: 17. 02. 2024

|

18. februar: <strong>Prva postna nedelja</strong>

Prva postna nedelja

Kako se običajno začne naše delo? Vse si pripravimo, vse domislimo, odpravimo vse ovire in potem se, če je vse v najlepšem redu, lotimo dela. Ko pridejo ovire, pogosto popustimo, rečemo, da je nemogoče vztrajati, da se stvari ne da spremeniti itd. Če ne vemo, ali smo stvari kos ali ne, se je največkrat niti ne lotimo ipd.

Jezus se stvari loteva drugače. Preden začne z javnim delovanjem, gre v puščavo. Tam ni nič posebej spodbudnega: lakota, vročina in mraz, skušnjave. Vse se dogaja med zvermi in angeli, med nebom in zemljo, med puščavo in rodovitnim Božjim kraljestvom. Jezus nima nobene gotovosti, da bo vsemu kos. Kaj je njegova gotovost? Bog sam, Oče, ki mu je to poslanstvo dal, bo poskrbel, da ga bo lahko tudi izpolnil. Ne ve, kako, ne s čim … Nima sodelavcev, nima poslušalcev, vse je v zraku.  In s katerimi skušnjavami se sooča v puščavi?

Ena sama je hudičeva skušnjava. In to je njegova beseda dvoma: »Če si Božji Sin …« Podvomi v svoje poslanstvo!

In  za nas velja popolnoma isto. Prva in ključna stvar za hudiča je človeka prepričati, da tisti glas ob Jordanu ni resničen. Da Bog laže. Da to, da sem za Boga otrok, ki ga ima rad bolj kot vse drugo, ni res. In v trenutku, ko začne človek v to dvomiti, se znajde v strahu, da ni dovolj dober, da ne dela prav, da se trudi zaman. Da je v bistvu sam, ker ljubezni ni vreden. Ta strah je korenina vseh skušnjav.

Tako se začne njegovo prijateljstvo z zlom. Bolj ko se z njim brati, bolj je sam, globlje v puščavo gre. Ker je – čeprav mu ponuja same lepe in privlačne stvari – hudičev cilj samo eden: da človeka uniči. In to lahko naredi samo tako, da ga oropa ljubezni.

Ampak zato tudi je puščava. Zato mora človek skoznjo. V njej je namreč vse njegov sovražnik, vse proti njemu – razen cilja, ki ga nosi v prsih. In takrat spozna, kaj je v njegovem življenju bistveno. Kajti človek, ki vztraja in hodi skozi puščavo, bo slej ko prej prišel do spoznanja, da je Bog pred vsemi človekovimi drugimi potrebami. Da je on vse, kar potrebuje. In da pomeni imeti njega v svojem življenju več kot kruh sredi kamnov, več kot moč sredi nemoči, več kot vse moje želje in predstave, kaj je zame najboljše.

In to lahko ugotovimo samo, ko te ljubezni ne čutimo. Zato puščava, zato njegova tišina. Ker se skušnjav in hudičevih dvomov (ki ne govorijo samo sredi puščave, čeprav tam najmočneje) ne da premagati nič drugače, kot jih je Jezus: da se z zvestobo in zaupanjem tistemu glasu nad Jordanom, ki me je izbral za vedno, odločimo, da bomo služili samo ljubezni. Ničemur in nikomur drugemu.

Tako se stvari loti Jezus. Popolnoma se prepusti Bogu, premaga vse dvome, ki mu jih navrže hudič, in s tem zmagovito utrdi svojo zavest o tem, kdo je.

V  hoji za Jezusom je torej najpomembnejše  izročiti vse njemu v roke. Izročiti se njemu, odpovedati se vsemu  je tako temeljno. .Odpovedati se čemu? Predvsem gotovosti, svojim predstavam. Vstopiti v svet puščave, svet nepredvidljivega Božjega delovanja. V puščavi, v samoti, med zvermi in angeli ne vodi igre človek sam, ampak Bog. Izročiti se, odpovedati se gotovosti, svojim predstavam in lastni moči, to nas usposablja za pot spreobrnjenja, za pot v Božje kraljestvo.

Na ta način post  pomeni to, da izročamo Bogu v roke svoje življenje.

Klic: »Spreobrnite se in vérujte evangeliju!« pravzaprav pomeni izročiti življenje v Božje roke, pustiti se mu voditi, priznati mu popolno oblast v našem življenju, izraziti mu željo in pripravljenost, da mu sledimo. Pa ne le izraziti željo in pripravljenost, ampak se mu dejansko prepustiti, da vodi naše življenje, kamor on hoče.


pripravil: Ervin Mozetič

foto: Unsplash

obj.: N. N. 

Povej naprej.