Papež: Jezusovo povabilo je, da delamo v nas in okoli nas bolj dom in manj tržnico

Objavljeno: 04. 03. 2024

|

Papež: <em>Jezusovo povabilo</em> je, da delamo v nas in okoli nas <strong>bolj dom in manj tržnico</strong>
»Dragi bratje in sestre, dober dan! Danes nam evangelij predstavi trd prizor Jezusa, ki izžene trgovce iz templja (prim. Jn 2,13-25)«. S temi besedami je papež Frančišek začel nagovor pred opoldansko molitvijo Angel Gospodov z okna apostolske palače na Trgu sv. Petra na 3. postno nedeljo.

Jezusa, ki prežene prodajalce, prevrne mize menjalcem in vse posvari rekoč: »Iz hiše mojega Očeta ne delajte tržnice!« (v. 16). Zaustavimo se pri nasprotju hiša in tržnica, saj gre za dva različna načina, kako priti pred Gospoda.

V templju, če ga razumemo kot tržnico, je zadostovalo, da si bil v redu z Bogom, kupiti jagnje, plačati ga in ga dati použiti na oltarnem ognju. Kupiti, plačati in použiti. In potem gre vsak na svoj dom. V templju, razumljenem kot hiša, pa se zgodi nasprotno. Greš tja, da bi srečal Gospoda in bil povezan z njim, povezan z brati in bi podelil z njimi veselje in bridkosti. In še: na tržnici se pogajaš glede cene, v hiši se ne preračunava; na tržnici iščeš svoje koristi, v hiši se daje zastonj. Danes je Jezus trd, saj ne sprejme, da tempelj-tržnica nadomesti tempelj-hišo in ne sprejme, da postane odnos z Bogom oddaljen in komercialen, namesto da bi bil kot bližina in zaupanje; ne sprejme, da bi prodajni pulti nadomestili družinsko mizo; ne sprejme, da cene nadomeščajo objeme in denar nadomesti ljubeznivost. Zakaj Jezus ne sprejme tega? Če je tako, se ustvarja pregrada med Bogom in človekom, med bratom in bratom, medtem ko je Kristus prišel, da bi prinesel občestvo, usmiljenje torej odpuščanje in bližino.

Povabilo danes tudi za našo postno pot je, da napravimo v nas in okoli nas bolj hišo in manj tržnico. Najprej v odnosu do Boga, da molimo veliko kot otroci, ki neutrudno zaupno trkajo na Očetova vrata in ne kot skopi in nezaupljivi trgovci. Najprej da molimo in zatem, da razširjamo bratstvo. Kako potrebno je bratstvo! Pomislimo na tišino, ki nas spravlja v zadrego, ločuje, včasih celo sovražno, ki jo srečamo na različnih krajih. Vprašajmo se torej: najprej kako je z mojo molitvijo? Gre za ceno, ki jo je potrebno plačati ali pa gre trenutek zaupljive izročitve, ko ne gledam na uro? Kako so moji odnosi z drugimi? Znam podariti, ne da bi pričakoval povračilo? Znam narediti prvi korak, da podrem zidove tišine in praznino oddaljenosti? Ta vprašanja si moramo zastaviti.

Marija naj nam pomaga narediti dom z Bogom, med nami in okoli nas.


vir: Vatican News

foto: Vatican Media

obj.: N. N.

Povej naprej.