Papež Frančišek: Prosimo Gospoda za pogled usmiljenja, da bi gledali na druge, kakor nas On gleda

Objavljeno: 11. 03. 2024

|

Kategorije: Novice iz Vatikana

Papež Frančišek: <em>Prosimo Gospoda za pogled usmiljenja,</em> da bi gledali na druge, <strong>kakor nas On gleda</strong>
»Dragi bratje in sestre, dober dan! Na to četrto postno nedeljo nam evangelij predstavi lik Nikodema (prim. Jn 3,14-21), farizeja, enega od prvakov med Judi (prim. Jn 3,1)«. S temi besedami je papež Frančišek začel nagovor pred opoldansko molitvijo Angel Gospodov z okna apostolske palače na Trgu sv. Petra na današnjo 4. postno nedeljo.

On je videl znamenja, ki jih je Jezus storil, v Njem je prepoznal učitelja, poslanega od  Boga in je šel ter se z njim srečal ponoči, da ga ne bi videli. Gospod ga sprejme, se z njim pogovarja in mu razodene, da je prišel, ne da bi svet obsodil, ampak da bi ga rešil (prim. v. 17). Zaustavimo se in razmislimo o sledečem: Jezus ni prišel, da bi svet obsodil, temveč, da bi ga rešil. To je zelo lepo.

Pogosto v evangeliju vidimo Kristusa, da razkrije namene oseb, ki jih sreča. Včasih razkrinka lažne drže, kakor s farizeji (prim. 23,27-32) ali jim da misliti o neredu njihovega življenja, kot Samarijanki (prim. Jn 4,5-42). Pred Jezusom ni skrivnosti, saj bere v srcih, v srcu vsakega od nas. Ta sposobnost nas lahko vznemiri, kajti če je uporabljena zlonamerno, lahko škodi osebam, ker jih izpostavi sodbam brez usmiljenja. Nihče ni popoln, vsi smo grešniki, vsi pogrešimo, in če bi Gospod uporabil poznavanje naših slabosti za obsodbo, se nihče ne bi rešil.

Toda ni tako. On jih namreč ne uporabi za to, da bi s prstom kazal na nas, temveč da bi objel naša življenja in jih osvobodil grehov ter nas rešil. Jezus noče izvajati procesov ali sodb. On hoče, da bi se nihče med nami ne pogubil. Gospodov pogled na nas ni zaslepljujoča luč, ki zaslepi in nas spravi v težave, ampak nežen sij prijazne luči, ki nam pomaga videti v nas dobro in se zavedati zla, da bi se s pomočjo njegove milosti spreobrnili.

Jezus ni prišel, da bi svet obsodil, temveč, da bi ga rešil. Pomislimo, mi tolikokrat, tolikokrat obsojamo. Velikokrat nam je všeč druge obsojati in opravljati. Prosimo Gospoda, naj da vsem ta pogled usmiljenja, da bi gledali na druge, kakor nas vse On gleda.

Marija naj nam pomaga, da bomo drug drugemu želeli dobro.


Vir: Vatican News

Foto: Vatican Media

Obj.: N. N. 

Povej naprej.