18. marec: Jezusu pripeljejo ženo zasačeno v prešuštvovanju

Objavljeno: 17. 03. 2024

|

18. marec: <strong>Jezusu pripeljejo ženo zasačeno v prešuštvovanju</strong>

Jezusu pripeljejo ženo zasačeno v prešuštvovanju

Evangeljska zgodba o prešuštni ženi je lep primer, kakšne so naše reakcije na grehe drugih. Mnogi ljudje obsojajo, ker želijo na ta način skriti svoje lastne grehe in tako pokazati, kdo je tisti velik grešnik, ki si zasluži strogo kazen.

Jezus nas v tem postnem času vabi, da pogled preusmerimo vase. Vedno, kadar nas zanaša, da bi se primerjali z drugimi, se nad njimi zgražali in s tem opravičevali sebe, se moramo ustaviti ob sebi in se vprašati, ali začutimo čudovito moč odpuščanja, ki ga Bog podarja? On se ne zgraža nad grešno ženo. Skloni se k njej. Želi ji biti blizu, da bi je ne bilo strah. Hoče ji dati vedeti, da je ne obsoja in jo vabi, da se grehu odpove.

V teh dneh bomo pristopali k zakramentu sprave. Skušajmo iti globlje. Farizeji in pismouki so poznali grehe in se jih izogibali, a ostali so pri primerjanju z drugimi, pri zgražanju in obsojanju. Niso se ustavili ob tem, kako dober je Oče in zato niso našli miru in veselja. Naj bo zakrament sprave povabilo:

– da obrodimo sad preprostosti, iskrenosti in sočutja;

– da zaživimo veselje in svobodo ljubljenih sinov in hčera;

– da začutimo lepoto Božjega odpuščanja in se Boga zato še bolj oklenemo.

Naj bo post res povabilo k veselju, k novemu odnosu z Bogom in ljudmi.

Kako zelo me zanima Jezusov pogled, njegove oči v trenutku, ko je judom povedal, naj tisti brez greha prvi vrže kamen. Zakaj? Zato ker smo te Jezusove besede že tolikokrat slišali, pa nas zgleda nič ne ganejo. Še kar opravljamo, obrekujemo, obsojamo in mečemo razno kamenje v druge, ki se nam ne zdijo po naših merilih in zaradi tega veliki grešniki.

Ti judje pa so odvrgli kamenje. Torej so morali nekaj videti, nekaj doživeti, česar samo besede, pa še te površno prebrane, ne morejo izraziti. Videli so Jezusovo obličje, Njegove oči, zazrli so se v Božje oči in kamenje je padlo iz njihovih rok.

Tudi nas Jezusove besede največkrat ne ganejo. Bi radi odvrgli kamenje? Poskusimo začutiti s svojim srcem, kaj nam govorijo Jezusove oči in ne samo slišati z razumom, kaj nam govorijo njegova usta. Sočutje, ljubezen, usmiljenje z ženo, pa globoko razočaranje nad judi, ki so tako popačili božjo pravičnost. Če bi to uspeli videti v božjih očeh, bi odvrgli kamenje tudi mi.


pripravil: Ervin Mozetič

foto: Unsplash

obj.: N. N. 

Povej naprej.