Kristusov križ – izvor vseh milosti

Objavljeno: 19. 03. 2024

|

<strong>Kristusov križ</strong> – izvor vseh <em>milosti</em>

Kristusov Križ  je vzrok vseh blagoslovov in vseh milosti

Naš um, razsvetljen z Duhom resnice, naj svobodno sprejme s čistim srcem in jasno vidi, kako slava svetega Križa obsije nebo in zemljo. To je tudi Krist rekel, ko je govoril o svoji bližnji smrti: Prišla je ura, da se poveliča Sin človekov. In nadalje pravi: Duša mi je zdaj vznemirjena. Kaj naj rečem? Oče, reši me iz te ure? Vendar sem ravno zaradi te ure prišel. Oče, poveličaj svojega Sina! In ko je z neba zaslišal glas: In sem ga poveličal in spet ga bom poveličal, Jezus reče prisotnim: Ta glas ni prišel zaradi mene, ampak zaradi vas. Zdaj je sodba nad tem svetom. Zdaj bo knez tega sveta vržen ven. In ko bom jaz povzdignjen z zemlje, bom vse ljudi pritegnil k sebi.

O, čudovita moč križa! O, neizrekljiva in slavna muka, v kateri je obenem tudi sodba Gospodova in sodba sveta ter oblast Križanega.

Gospod, vse si pritegnil k sebi, da bi to, kar se je izvajalo v enem samem judovskem templju le kot podoba, zdaj, ko je skrivnost razodeta, pobožno slavili vsi narodi po vsem svetu.

Kristusov Križ  – moč v slabosti, slava v sramoti, življenje v smrti

Sedaj je slavnejši red levitov in večje je dostojanstvo duhovnikov, služabnikov templja, in sveto maziljenje duhovnika.

Tvoj križ, Gospod, je vir vseh blagoslovov in vzrok vseh milosti. Po njem verniki dobivajo moč v slabosti, slavo v sramoti in življenje v smrti. Konec je premnogih žrtev greha. Vse te žrtve nadomešča ena sama žrtev tvojega telesa in krvi, ker si ti resnično Jagnje Božje, ki odjemlje grehe sveta. Tako v sebi vsebuješ in dokončuješ vso skrivnost, da tako kot je ena prava žrtev, namesto vseh žrtev sveta. Tako naj bo tudi eno kraljestvo za vse narode.

Priznajmo, predragi, kar je učitelj narodov sveti apostol Pavel jasno povedal: “Zanesljiva je beseda in vredna vere, da je Jezus Kristus prišel na svet, da bi rešil grešnike.” Še bolj je dobrotno do na njegovo usmiljenje, ker je umrl ne samo za svete in pravične, ampak tudi za krive in brezbožne.

In ker njegovo Božanstvo ni moglo prenesti trpljenja in smrti, je postal smrtni človek in tako sprejel nase to, kar bo mogel narediti za nas.

Nekoč nam je po besedah ​​preroka Ozeja s svojo smrtno krvjo grozil s smrtjo: O smrt, jaz bom tvoja smrt, podzemlje, jaz bom tvoja pest.. S svojo smrtjo se je pokoril zakonom podzemlja, z vstajenjem pa jih je uničil. Tako je dokončno premagal oblast smrti in iz večne smrti naredil začasno smrti. Kot so vsi umrli v Adamu, tako bodo vsi oživeli v Kristusu Jezusu.


vir: Žena vrsna, Iz pridige svetega Leona Velikega, papeža – Božja ura, torek, 5. postni teden

foto: James Coleman – Unsplash

obj.: N. N.

Povej naprej.