21. marec: Še petdeset let nimaš

Objavljeno: 20. 03. 2024

|

21. marec: <strong>Še petdeset let nimaš</strong>

Še petdeset let nimaš

Jezus naravnost pove, da je obstajal že dolgo preden se je rodil kot človek. Pove, da je »starejši« kot 1800 let, ko je živel Abraham. Farizeji vzrojijo in se pohujšajo: pred njihovimi očmi je mož, ki o sebi govori, da je nekaj več kot človek – da je bitje, ki je obstajalo že pred začetkom sveta. In ta človek celo trdi, da je Njegov Oče Bog.

Tudi nam se lahko postavi vprašanje: Ali se Jezus v resnici napihuje in skuša pred drugimi izpasti večji? Ne gre za to. Jezus farizejem samo naravnost pove to, kar je že Bog povedal o Njem prek tolikih čudežev, ki so se zgodili po Jezusovih rokah.

Potrebno je vedeti, da so farizeji, s katerimi se je srečal, poznali neštevilno množico Njegovih ozdravljenj, izganjanj hudega duha in vsega drugega, kar je storil. Jezus jasno pravi nekako takole: »Če bi jaz s svojimi deli iskal lastno slavo in ugled pred ljudmi, bi bilo to prazno. Mene v resnici časti nebeški Oče, ko uslišuje vse prošnje, ki mu jih naslovim. Seveda pa tudi jaz želim v vsem svojem življenju slaviti mojega Očeta.« Jezus je v popolni ljubezni z Očetom in to tudi naravnost pove.

Ob tem ne išče lastne hvale, ampak smo predvsem mi počaščeni, če izvemo, da je Gospod v resnici popoln, a je prišel med nepopolne zemljane. Izkazal nam je dostojanstvo brez primere, saj nam je pokazal, da smo vredni srečanja z večnim Bogom, ki osebno pride ljudi vprašat, kako se jim godi in kakšno je njihovo življenje.

Bodimo tudi mi iz srca hvaležni za dar popolnega Božjega Sina med nami. V resnici nas posluša in v telesu in krvi pozna celotno naše življenje. Hvalimo Boga za to.

Abrahamovo življenje je bilo začetek zgodovine odrešenja. V visoki starosti se je odzval Božjemu klicu, da se je podal na neizmerno potovanje proti obljubljeni deželi. Verjel je v obljube, ki mu jih je dal Bog. Štiri tisoč let kasneje se mi imenujemo Ljudstvo romanja in obljube so še vedno izrečene za vsakogar od nas.

Evangelist prikazuje Jezusa kot pripadnika višjega sveta kot njegovi poslušalci. Smrt je človekovo stanje, vendar Jezus živi onkraj meja smrti. Preprosto je drugačen. Na nas je, da preprosto sprejmemo v veri čudovito Jezusovo skrivnost.


pripravil: Ervin Mozetič

foto: Unsplash

obj.: N. N. 

Povej naprej.