26. marec: Eden od vas me bo izdal

Objavljeno: 25. 03. 2024

|

26. marec: <strong>Eden od vas me bo izdal</strong>

Eden od vas me bo izdal

Koliko bolečine je v tem stavku! Eden od prijateljev, eden od tistih, ki je toliko lepega preživel ob Jezusu. Jezus ga je izbral za svojega učenca, ga ljubil, ga ščitil pred napadi pismoukov in farizejev. Sedaj pa je ravno on tisti, ki bo šel k njim, da ga »proda«.

V srce Juda se je počasi prikradla miselnost tega sveta, miselnost denarja, dobička; vse to ga je dan za dnem bolj oddaljevalo od Jezusa – do izdajstva.

Jezus je učencem zelo jasno povedal, da ne morejo služiti dvema gospodoma: denarju in Bogu. Juda je izbral denar. To se je zgodilo tik pred veliko nočjo, ko so se Judje spominjali čudežne rešitve iz sužnosti, ko so v krogu družine pripravili za večerjo jagnje. To večerjo je Jezus pripravil tudi za svoje učence.

Res je bil Juda tisti, ki je Jezusa »prodal«, toda tudi Jezus se ni branil. Lahko bi obračunal z izdajalcem in mu preprečil ta korak, saj je vedel, kaj dozoreva v njegovem srcu. Jezus si želi ljubezni, želi si spreobrnjenja grešnika, ne pa njegovega uničenja.

Jezusovo trpljenje ni končano. Juda ni daleč od nas. Vsak od nas je povabljen, da pogleda svoje izdaje in zatajitve. Če sprejmemo Jezusov križ in se vsak dan podamo skupaj z njim na pot proti Kalvariji, potem je manj možnosti, da ga izdamo, pademo v logiko tega sveta in logiko greha.

Zdi se, da se Jezusovo poslanstvo z učenci neuspešno zaključuje. Toda Jezus se ne prepušča tej globoki grozi. Bog ga razsvetli. Jezus gleda globine dogajanja in ne ostaja na površju. Tudi v najbolj groznih človeških dejanjih vidi Božje delovanje, ki vse preobraža: najgloblje ponižanje je priložnost za največje poveličanje (razodetje Božje ljubezni). V trenutku, ko Jezus sprejme vsa ponižanja, se uresniči odrešenje sveta. Božja Očetovska slava se dopolni. Božje odrešenje doseže vse meje sveta.

Kakšna velika tolažba je to za nas. Gospod Jezus nam s svojim trpljenjem omogoča v vseh preizkušnjah in stiskah prepoznati Božje delovanje. Z njim lahko vsako težavo sprejmemo kot priložnost za poveličevanje Boga.


pripravil: Ervin Mozetič

foto: Unsplash

obj.: N. N. 

Povej naprej.