Starši otrokom približajmo Veliko soboto

Objavljeno: 29. 03. 2024

|

Kategorije: Družina, Post

Starši <strong>otrokom</strong> približajmo <em>Veliko soboto</em>

Otrokom najprej razložimo, da na Veliko soboto Jezus leži v Božjem grobu, zato ga gremo tja počastit. Duhovniki že zgodaj zjutraj blagoslavljajo ogenj in vodo, preko dneva pa velikonočna jedila. Ta nas še posebno spominjajo na njegovo trpljenje, s katerim nam je podaril novo življenje. Zvečer se prične velikonočna vigilija, ki je najbolj slovesno bogoslužje celotnega cerkvenega leta. Z njim se začne praznovanje Kristusove zmage nad smrtjo.

Današnja Božja beseda

Pojdite na hozana.si, kjer najdete besedila Božje besede za veliko soboto.

Dejavnost, ki spodbuja izkušnjo vere

Na veliko soboto se spomnimo Jezusa, ki leži v grobu. Skupaj ga obiščimo. Doma lahko otroci narišejo mrtvega Jezusa, grob, velik kamen, cvetlice … , ki jih izrežemo, nalepimo na trši karton in postavimo v molitveni kotiček. Nato preberemo svetopisemsko zgodbo o Jezusovem pogrebu, kako je Nikodem priskrbel grob za Jezusa in kako so ga vanj položili. Otroke povabimo, da Jezusu, ki je sedaj v grobu, povemo, kar nosimo v svojem srcu. Lahko zapojemo postno pesem.

Nato pripravimo velikonočna jedila. Danes jih bomo blagoslovili, zaužili pa jih bomo šele pri velikonočnem zajtrku.

Velikonočna jedila imajo poseben pomen. Otrokom razložimo, kaj predstavljajo: šunka predstavlja Kristusovo telo, hren žeblje, s katerimi je bil Kristus pribit na križ. Rdeči pirhi simbolizirajo kaplje Kristusove krvi, pa tudi novo življenje, ki se prebije iz lupine – kamnitega groba. Okrogla potica nas spominja na trnovo krono. Bodimo pozorni na to, da otrokom ob njihovi pripravi razložimo njihov pomen. Jedila, ki smo jih pripravili, nesimo k blagoslovu velikonočnih jedil.

Ko se stemni, v župnijah potekajo slovesne velikonočne vigilije. Če so otroci še premajhni, da bi se udeležili svete maše, ob večerni molitvi preberimo naslednje svetopisemske zgodbe: Stvarjenje, Bog preizkuša Abrahama, Po suhem čez morje in Prazen grob. Pred zadnjo svetopisemsko zgodbo zapojemo Alelujo!

Spodbuda za pogovor

Kaj se je včeraj zgodilo z Jezusom? Kje pa je zdaj?

Današnja molitev

Gospod, tvoje mrtvo telo počiva v Božjem grobu. A v nas že tli upanje. Premagal boš smrt in nas rešil njenih vezi!

 


Obj: L. M.

Povej naprej.

Naslov

Na vrh