Papež Frančišek: Veselje se pomnoži, ko ga delimo. Podelimo torej veselje Vstalega

Objavljeno: 02. 04. 2024

|

Kategorije: Novice iz Vatikana

Papež Frančišek: <strong>Veselje se pomnoži, ko ga delimo.</strong> <em>Podelimo torej veselje Vstalega</em>
»Dragi bratje in sestre, dober dan in blagoslovljeno veliko noč! Na ponedeljek v velikonočni osmini, nam evangelij (prim. Mt 28,8-15) prikaže veselje žena zaradi Jezusovega vstajenja. Kot pravi besedilo, sta z »velikim veseljem« zapustili grob in »stekli sporočit njegovim učencem« (v. 8). S temi besedami je papež Frančišek začel nagovor z okna apostolske palače na Trgu sv. Petra pred opoldansko molitvijo Raduj se, Kraljica nebeška z okna apostolske palače na Trgu sv. Petra.

To veselje, ki se rodi iz živega srečanja z Vstalim, je silovito čustvo, ki ju žene, da razširjata in pripovedujeta to, kar sta doživeli. Podeliti veselje je čudovito izkustvo, ki se ga učimo že od malega. Pomislimo na dečka, ki v šoli dobi dobro oceno in komaj čaka, da jo bo pokazal staršem, ali na mladeniča, ki doseže prve športne uspehe, ali na družino, v kateri se rodi otrok. Naj se vsak izmed nas skuša spomniti tako veselega trenutka, da ga je bilo celo težko izraziti z besedami, a smo o njem želeli takoj pripovedovati vsem!

Poglejte, ženi sta na velikonočno jutro doživeli to izkustvo, vendar na veliko večji način. Zakaj? Zato ker Jezusovo vstajenje ni samo čudovita novica ali srečen konec neke zgodbe, ampak je nekaj, kar popolnoma in za vedno spremeni naša življenja! To je zmaga življenja nad smrtjo – to je Jezusovo vstajenje – in upanja nad obupom. Jezus je raztrgal temo groba in živi večno. Njegova navzočnost lahko vsako stvar napolni z lučjo. Z njim vsak dan postane etapa večnega potovanja, vsak »danes« lahko upa v neki »jutri«, vsak konec v nov začetek, vsak trenutek sega onkraj meja časa, proti večnosti.

Bratje in sestre, veselje vstajenja ni nekaj oddaljenega. Je nadvse blizu, je naše, ker nam je bilo podarjeno na dan krsta. Od takrat se lahko tudi mi kakor ženi srečamo z Vstalim in on nam, tako kot njima, pravi: »Ne bojte se!« (v. 10). Bratje in sestre ne odpovejmo se velikonočnemu veselju!

Toda kako naj gojimo to veselje? Kot sta storili ženi: s srečanjem z Vstalim, ker je On izvir veselja, ki nikoli ne presahne. Zatorej ga hitimo iskat v evharistiji, v njegovem odpuščanju, v molitvi in v živeti dejavni ljubezni! Veselje se pomnoži, ko ga podelimo. Podelimo torej veselje Vstalega.

Devica Marija, ki se je v veliki noči razveselila svojega vstalega Sina, naj nam pomaga, da bomo njegove vesele priče.

Raduj se, Kraljica nebeška

Raduj se, Kraljica nebeška, aleluja,
zakaj On, ki si ga bila vredna nositi, aleluja.
Je vstal, kakor je rekel, aleluja.
Prosi za nas Boga, aleluja.
Veseli in raduj se, Devica Marija, aleluja.
Ker je Gospod res vstal, aleluja.

Molimo!
Vsemogočni Bog, z vstajenjem svojega Sina Jezusa Kristusa si razveselil človeštvo. Po priprošnji njegove deviške matere Marije naj dosežemo veselje večnega življenja. Po Kristusu, našem Gospodu. Amen.


vir: Vatican News

foto: Vatican Media

obj.: N. N.

Povej naprej.