Torek, 2. april: Žena kaj jokaš?

Objavljeno: 02. 04. 2024

|

Torek, 2. april: <strong>Žena kaj jokaš?</strong>

Žena kaj jokaš?

V Jezusovem vstajenju se dopolni ljubezenska zgodba med Bogom in človeštvom. To resnico evangelij pojasni s srečanjem med vstalim Jezusom in Marijo Magdaleno »zgodaj zjutraj, ko je bila še tema«. Ljubezen do Gospoda jo žene h grobu. Želi biti ob njem in premišljevati. Zanimivo je, da Marija Magdalena ni mislila na Jezusovo truplo, ampak nanj. Zato nikoli ne omenja trupla, ampak njega, Jezusa, ki ga ljubi njena duša. Išče ga in našla ga je, ko se ji je po vstajenju prikazal. Predstavlja zgled za nas: kdor išče vstalega Jezusa, ga bo našel.

Jok Marije Magdalene za Jezusom izraža ljubezen, hrepenenje po njem. Potrebna je spreobrnjenja. Marija Magdalena se je obrnila in videla Jezusa.

Prvo velikonočno doživetje v Svetem pismu je srečanje med vstalim Jezusom in Marijo Magdaleno. Poklical jo je po imenu: »Marija«. Kdor nas pokliče po imenu, ima do nas poseben odnos, ki ga pri klicu spoznamo. Ko je Jezus poklical Marijo po imenu, je bila v tem klicu njegova odrešenjska moč, s katero jo je očistil, da jo je prevzelo dokončno spreobrnjenje. Odgovori mu, tako da ga imenuje »učitelj«. Tudi učenci so ga ob prvem klicu imenovali »Učitelj«.

Marijine ljubezni do Jezusa  njegova smrt ni prizadela.
Vstalega Kristusa ne moremo razumeti na isti način, kot razumevamo resničnosti tega sveta. Razumemo ga z uvidom vere. Vstali Jezus nam ni na voljo tako kot stvari na tem svetu. Usmerja nas k Očetu, tja, kamor je šel po vstajenju sam.
Janezov evangelij opisuje srečanje med vstalim Kristusom in Marijo Magdaleno kot idealen vsakdanji prizor, ki nam govori da:
Se vstajenje začenja že sredi našega tukajšnjega življenja. Skrivnost vstajenja zasije že v vsakem drobcu resnične ljubezni, ki ga ljudje uresničimo v tem življenju.  Vstalega Gospoda lahko včasih tudi mi zelo od blizu in občuteno srečamo, vendar ga ne moremo zadržati. Vstali zasije v kakšnem našem dogodku in se nato umakne. Tako se ga ne moremo dotakniti in ga ne doumeti.

Vendar je tudi v medčloveški ljubezni podobno. V drugem je vselej nekaj, kar ljubljenemu ni na voljo in ni doumljivo.

Z vstajenjem Jezus vzpostavi do ljudi nov odnos. Začetek mojega izkustva vstajenja je, da on postane moj osebni Učitelj, ki me vodi v življenje in me nagovarja z ljubeznijo. Ljubezen je močnejša od smrti, saj je premagala smrt ob Jezusovem vstajenju. Iz Jezusove ljubezni ne moremo več izpasti. Tudi v smrti ne. Vendar Jezusa tudi ne moremo zadržati, ampak se mu moramo prepustiti, da nas usmerja k Očetu.

Vstali nam je že pripravil prostor v hiši svojega Očeta. Tam je naš resnični dom. Vstajenje se začenja v duhovnem prebujenju in prenovi, ko se nas dotika Bog, ko dojemamo Božji glas, ko razvijamo dialog z Bogom.


pripravil: Ervin Mozetič

foto: Unsplash

obj.: N. N. 

Povej naprej.