Petek, 5. april: Otročiči, imate kaj prigrizniti?

Objavljeno: 04. 04. 2024

|

Petek, 5. april: <strong>Otročiči, imate kaj prigrizniti?</strong>

Otročiči, imate kaj prigrizniti?

Današnji evangelij kipi od skrivnostnih pomladnih čarov. Apostoli se nahajajo ob Tiberijskem jezeru, tam kjer so živeli skupaj z Jezusom pred križanjem. Jezusove telesne navzočnosti ni več, zato so se vrnili k običajnemu ribiškemu poslu. Celo noč so lovili brez uspeha.

Ob jutranji zori se prikaže Jezus, kakor luč, ki nežno prebuja utrujene oči svojih apostolov – ribičev. Niso ga pričakovali. Kakor je rasla luč, toliko bolj so videli, da jih na obali jezera nekdo pričakuje, niso pa ga prepoznali.

Prepoznajo ga po njegovih gestah, tudi izrednih, po čudežnem ulovu, večinoma pa po zelo preprostih in domačih. Tokrat jim je pripravil kruh in pečeno ribo. Ljubeče jih je povabil k obedu. Nato je vzel kruh in jim ga dal, prav tako tudi ribe. Tako kot že neštetokrat prej.

Namesto, da bi pokazal vso svojo slavo, učence pripravlja na svojo skrivnostno navzočnost, ki je po vstajenju vesoljna: sedaj je Jezus navzoč povsod. Na Božanski način, a tudi z vsem človeštvom. Po drugi strani je apostole tudi pripravil, da ne bodo ponavljali napake judovskih poglavarjev, ki ponižnega Jezusa niso znali prepoznati. Oni so ta vogelni kamen zavrgli, ker se jim je zdel ničvreden, Bog pa je izbral prav njega.

Če bi na kristjane naredila vtis zgolj vidna slava Vstalega, bi bili vedno v skušnjavi, da iščejo zgolj zunanjo slavo in zgolj v njej prepoznati Jezusa. Povabljeni so v iskanje Božje slave, ki ni zunanja: poklicani smo prepoznati Jezusa v svojih bratih in sestrah. Zato postane Jezus njim podoben tudi po vstajenju. Poklicani smo prepoznati Jezusa navzočega v najbolj ubogih in obrobnih, ponižnih in potrebnih. On dela čudeže po ponižnih in preprostih sredstvih in ljudeh.

Današnji evangeljski prizor je velik Božji dar. Pomaga nam prepoznati njegovo resnično navzočnost in učinkovitost sredi vsakdanjosti našega življenja.

Jezus je učencem rekel, da ga bodo kot vstalega srečevali sredi svojega vsakdanjega življenja. Na njegovo besedo naše sterilno življenje postaja polodno in blagoslov za nas in za druge. On nas preobraža in podarja obilje notranje moči za vse izzive vsakega dne. Kako jaz odgovarjam na Jezusove predloge, naj vržem na drugo stran? Gospod je. Kaj mu želim odgovoriti za današnji dan?


pripravil: Ervin Mozetič

foto: Unsplash

obj.: N. N.

Povej naprej.