Torek, 23. april: O meni pričajo dela

Objavljeno: 22. 04. 2024

|

Torek, 23. april: <strong>O meni pričajo dela</strong>

O meni pričajo dela

V današnjem evangeliju  judje pravijo Jezusu, naj odkrito pove, ali je on Kristus. In odgovori jim: ‘Povedal sem vam, pa ne verujete

To pa lahko v nas ustvari dvom: ‘Ali jaz verujem?’ Vprašanje je, katere so ovire, ki me zaustavljajo pred vero.

Prva ovira je bogastvo. Gospod je bil trd v zvezi z bogastvom, tako da je rekel, da je lažje vstopiti kameli skozi šivankino uho, kot pa bogatašu v nebeško kraljestvo. Bogastvo je ovira v hoji za Jezusom. Torej ne biti sužnji bogastva, ne živeti za bogastvo, kajti bogastvo je gospodar, je gospodar tega sveta in mi ne moremo služiti dvema gospodarjema. Bogastvo nas ustavi.

Druga stvar, ki nam preprečuje iti naprej v spoznavanju Jezusa, v pripadanosti Jezusu, je togost, togost srca. Tudi togost v razlaganju postave. Jezus graja farizeje, učitelje postave zaradi te togosti, ki ni zvestoba. Zvestoba je vedno dar Bogu. Togost pa je varnost za mene samega.  Ta nas oddaljuje od Jezusove modrosti, od Jezusove lepote. Vzame ti svobodo. In veliko pastirjev vzpodbuja rast te togosti v dušah vernikov. Bolj postane pomembno izpolnjevati postavo, kot je napisana oziroma kot si jo jaz razlagam, kot pa svoboda, da gremo dalje in sledimo Jezusu.

Naslednja ovira je utrujenost, ki nam vzame voljo za napredovanje. Vodi te v mlačnost in te naredi mlačnega.

In še ena drža je, ki preprečuje napredovanje v spoznavanju Jezusa, in to je posvetni duh. Ko izpolnjevanje vere, prakticiranje vere konča v posvetnosti. Vse je posvetno. Pomislimo na obhajanje nekaterih zakramentov v nekaterih župnijah. Koliko posvetnosti je tam! Ne razumemo dobro milosti Jezusove navzočnosti.

To so stvari, ki nas ustavijo, da nismo del Jezusovih ovac: bogastvo, togost, mlačnost, posvetnost … Manjka svoboda. In ni  mogoče slediti Jezusu brez svobode. Včasih gre svoboda čez mejo in ti zdrsne. Kar je res. Lahko nam zdrsne, ko hodimo v svobodi. A slabše je, da ti zdrsne, preden si sploh začel hoditi…

Naj nas Gospod razsvetli, da bi v sebi videli, ali imamo svobodo, da stopimo skozi vrata, ki so Jezus in tako postanemo ovce njegove črede.


pripravil: Ervin Mozetič

foto: Unsplash

obj.: N. N.

Povej naprej.