Papež Frančišek: Jezus, Dobri pastir, je res dal življenje zame, umrl je in vstal zame

Objavljeno: 23. 04. 2024

|

Kategorije: Novice iz Vatikana

Papež <strong>Frančišek:</strong> <em>Jezus, Dobri pastir, je res dal življenje zame, umrl je in vstal zame</em>
»Dragi bratje in sestre, lepo nedeljo! Ta nedelja je posvečena Jezusu Dobremu pastirju.« S temi besedami je papež Frančišek začel nagovor pred opoldansko molitvijo Raduj se, Kraljica nebeška z okna apostolske palače na Trgu sv. Petra na četrto velikonočno nedeljo.

Jezus v današnjem evangeliju (prim. Jn 1011-18) pravi: »Dobri pastir da svoje življenje za ovce« (v. 11) in vztraja pri tem vidiku tako zelo, da ga ponovi trikrat (prim. vv. 11.15.17). Toda v kakšnem smislu, se vprašam, da pastir življenje za ovce?

Biti pastir, še zlasti v Kristusovem času, ni bil samo poklic, temveč vse življenje. Ni šlo za to, da si imel zaposlitev za določen čas, ampak da si bil cele dneve, tudi noči z ovcami, živel, hočem reči, v simbiozi z njimi. Jezus namreč razloži, da ni najemnik, ki mu ni mar za ovce (prim. v 13), temveč tisti, ki jih pozna (prim. v. 14). On pozna ovce. Tako je: On Gospod nas pozna, vsakega od nas, nas kliče po imenu, in ko se izgubimo, nas išče, dokler nas ne najde (prim. Lk 15, 4-5). Še več: Jezus ni samo odličen pastir, ki živi z ovcami, je Dober pastir, ki je za nas daroval življenje in je vstal, ter nam dal svojega Duha. Jezus Dobri pastir.

Poglejte, kaj hoče reči Gospod s podobo o Dobrem pastirju: ne samo, da je On voditelj, Poglavar črede, ampak predvsem, da misli na vsakega od nas kot na ljubezen svojega življenja. Premislimo o tem, da sem za Kristusa pomemben, misli name, sem nenadomestljiv, veljam neskončno ceno njegovega življenja. Ne gre za način, da se tako reče, ampak On je res dal življenje zame, umrl je in vstal za mene, ker me ljubi in najde v meni lepoto, ki jo jaz pogosto ne vidim.

Bratje in sestre, veliko oseb se ima danes za neprimerne in celo za zgrešene! Večkrat se misli, da je naša vrednost odvisna od ciljev, ki jih uspemo doseči, od uspeha v očeh sveta, od sodb drugih! Večkrat se konča s tem, da se kdo vrže stran zaradi malo vrednih stvari! Danes nam Jezus pravi, da smo Zanj veliko in za vedno vredni. Torej, da bi našli nas same, je prva stvar, da se postavimo v njegovo navzočnost in se pustimo sprejeti in dvigniti ljubečim rokam našega Dobrega pastirja.

Bratje, sestre, vprašajmo se torej: znam torej vsak dan najti trenutek, da objamem gotovost, ki da vrednost mojemu življenju? Znam najti trenutek molitve, češčenja, hvaljenja, da sem pred Kristusovo navzočnostjo in se pustim mu ljubkovati? Brat, sestra, Dobri pastir nam prav, če boš to počel, boš ponovno odkril skrivnost življenja. Zapomnil si boš, da je Dobri pastir dal življenje zate, zame, za vse nas in da smo Zanj vsi pomembni, vsakdo od nas in vsi.

Naj nam Marija pomaga najti v Jezusu bistveno za življenje.


vir: Vatican News

foto: Vatican Media

obj.: N. N.

Povej naprej.