Sreda, 24. april: Jezus je luč v temi

Objavljeno: 23. 04. 2024

|

Sreda, 24. april: <strong>Jezus je luč v temi</strong>

Jezus je luč v temi

Jezus je zakričal na ves glas. Ve, da izvršuje Očetovo postavo večnega življenja in želi preglasiti klepet ljudi okoli templja. Želi, da ga slišijo v temi vseh časov. Njegov glas je glas odrešitve ne očitkov.

Jezus – človek – nam pokaže nekaj globinsko človeškega. Razsvetli človeškost, tako da uvidimo, da je v Jezusu iskra Božjega. Jezus je postal kot mi, da bi mi lahko postali kot On. Božja luč razsvetljuje vse stvarstvo, prinaša življenje in pravičnost. To je skrbeča luč, ki ji je mar za ljudi.

Jezus prihaja kot luč in razjasnjuje Božjo realnost.

Jezus je vedel, da govori za Očeta. Zaupa mi, da bom jaz deloval v njegovem imenu. Molim, da bi prejel luč od Boga.

Z Jezusovim rojstvom prihaja Luč, ki vedno sveti in opozarja na nevarnosti ter usmerja na pravo pot. Svet se vedno hitreje spreminja, Bog pa je vedno steber, vedno nagovarja enako: kaže pot k ljubezni, spoštovanju, pravičnosti…
Vedno je z nami in nas vabi, da mu prisluhnemo, še več, da mu sledimo.
Saj samo, če bomo živeli tako kot nam je On povedal, bomo vsi ljudje lahko živeli v sožitju in blaginji.

A ljudstvo je to luč zavrnilo. Tako zelo je navajeno na temo, da ga luč zaslepljuje. In to je drama našega greha. Greh nas oslepi in ne moremo prenašati luči. Imamo obolele oči. Jezus to jasno pravi. Spreobrnjenje je prehod iz teme v luč.

A kaj so stvari, zaradi katerih zbolijo oči, oči vere? Kaj so tiste stvari, ki jih oslepijo? To so pregrehe, posvetni duh in ošabnost. Te tri stvari te tudi vodijo, da se povežeš z drugimi – enako mislečimi, da bi ‘ostal varen’ v temi. Vedno vpletati še nekoga drugega, da bi se zakril in ostal v temi. Ni lahko živeti v luči. Luč nam pokaže mnoge slabe stvari v nas, ki jih mi nočemo videti: pregrehe, grehe …

Pomislimo na naše pregrehe, pomislimo na našo ošabnost, pomislimo na našega posvetnega duha. Te stvari nas oslepijo, oddaljujejo nas od Jezusove luči. A če začnemo razmišljati o teh stvareh, ne bomo našli zidu, našli bomo izhod, kajti Jezus sam je rekel, da je on luč. ‘Nisem namreč prišel, da bi svet sodil, ampak da bi svet zveličal.’ Jezus sam, ki je luč, pravi: ‘Bodi pogumen, pusti se razsvetliti, pusti videti to, kar imaš v sebi, kajti jaz sem, ki te bom popeljal naprej, ki te bom rešil. Jaz te ne obsojam. Jaz te rešujem.’ Gospod, ki nas rešuje teme, ki jo imamo v sebi; teme vsakdanjega življenja, družbenega življenja, političnega življenja, narodnega in mednarodnega življenja … veliko je teme. In Gospod nas rešuje. A prosi nas, naj jo prej vidimo, naj bomo pogumni in pogledamo svojo temo, da bo Gospodova luč vstopila in nas rešila. Ne bojmo se Gospoda, zelo je dober, krotak je, blizu nam je. Prišel je, da nas reši. Ne bojmo je Jezusove luči.


pripravil: Ervin Mozetič

foto: Unsplash

obj.: N. N.

Povej naprej.