Nedelja, 28. april: 5. velikonočna nedelja

Objavljeno: 27. 04. 2024

|

Nedelja, 28. april: <strong>5. velikonočna nedelja</strong>
  1. velikonočna nedelja

Vinska trta je že v številnih starodavnih kulturah podoba vitalnosti, rodovitnosti, veselja in ustvarjalnosti. Med najpogosteje omenjenimi rastlinami v Svetem pismu je vinska trta, posebej še grozdje in vse, kar so iz njega pridobivali. Vinograd predstavlja eno najbolj dragocenih imetij.

Tudi v naši slovenski kulturni zavesti je trta žlahtna rastlina. Blaženi A. M. Slomšek je o njej veselo zapel: »En hribček bom kupil, bom trsek sadil, ….« Na istem ljudskem občutju do vinske trte je nastala ena najlepših slovenskih evharističnih pesmi: »Jezus, ti si vinska trta, polna milosti odprta. Mi mladike tvoje smo, ki na tebi rastemo.«

Da rastlina lahko raste in postane mogočna, mora imeti globoke temelje, močne korenine, ki dajejo trdnost in moč.

Zato je prav, da se ob današnjem evangeliju vprašamo: Na čem gradimo svoje življenje?

Eno je jasno: brez močnih temeljev, brez prave zakoreninjenosti, smo izgubljeni. Usidran si takrat, ko nekje poženeš globoke korenine, ko si dejaven, popolnoma na razpolago skupnosti, v kateri živiš. Jezus je to zelo lepo prikazal s primero o trti in mladikah.

Jezus je kot močna vinska trta, ki daje življenje vsemu človeštvu. Na tej trti smo namreč vsi. Seveda pa je treba upoštevati en pogoj: na tej trti moraš biti kot mladika aktiven, sicer se posušiš. Vse, kar je suho poberejo in vržejo v ogenj. V idealnih razmerah je vse v najlepšem redu, življenje pa ni nikoli idealno.

Vinogradnik dobro ve, da na letino vpliva marsikaj. Spomladi se najbolj boji pozebe, ki lahko pridelek popolnoma uniči. Ko grozdje zori je večkrat nevarnost toče.

Enako se dogaja v našem duhovnem življenju: ni dovolj, da si lepa mladika na trti, kajti škodljivcev, ki prežijo nate je zelo veliko.

Kako se dovolj dobro zavarujemo? Jezus je glede tega dovolj jasen: »Če ostanete v meni in moje besede ostanejo v vas, prosite, kar koli hočete, in se vam bo zgodilo!« Močna vera, zaupanje in ljubezen do Jezusa so najboljša garancija. Naš Bog je vsemogočen in bo naredil, kar bo potrebno. Še več, On je ljubeznivi Oče, ki mu ni vseeno, kaj se dogaja z njegovimi otroki, zato nas vedno vabi v svoje zavetje. Pri njem smo na varnem.

Zakaj pa je danes čutiti velik odpad od Boga? Ker je marsikdo prepričan, da ni mladika, ampak trta. Vsi bi radi bili voditelji, a marsikdo ne pomisli, da mu manjkajo prave izkušnje, ki jih po naravni poti ne more dobiti. Smo ustvarjeni bitja in zato omejeni s svojo naravo. Kdor hoče preseči svoje meje, se mora usidrati v tistem, ki je večji od njega, popoln in vsemogočen. Zato je dobro, da smo zdrave, krepke mladike na trti, od katere prejemamo vse potrebno za svoje življenje.

Biti živa mladika na živi trti, to je ideal vsakega kristjana. Grozd vene, se suši, odpade – mnogi odnehajo, odpadejo, nimajo moči za Gospoda; v njih ni življenja, zato ker smo brez duhovne hrane nemočni. Grozd je pripet na trto – jaz sem pripet na Jezusa; Jezus me ne omejuje, ne ovira temveč me napaja z mirom, bogastvom ljubezni, življenjem. Kljub vsakodnevnim križem in težavam imam upanje, imam vir dobrote in povezanosti z Izvirom. Jezus je tu – v Kruhu in Vinu – zame in zate. Živim in Ga podarjam ljudem okoli sebe: z ljubeznijo, s pogledom, s stiskom roke, z nasmehom, z odpuščanjem, s pogovorom, z darovanjem, z iskrenostjo, z odpuščanjem ….vsak dan. Podarimo drugemu tisto, kar je najplemenitejše v nas. Kjer je ljubezen in dobrota, tam prebiva Bog…


pripravil: Ervin Mozetič

foto: Unsplash

obj.: N. N.

Povej naprej.