Prvi dan binkoštne devetdnevnice – Hrepenimo po ljubezni: petek, 10. maj

Objavljeno: 09. 05. 2024

|

Kategorije: Družina, Velika noč

<strong>Prvi dan</strong> binkoštne devetdnevnice – <em>Hrepenimo po ljubezni</em>: petek, 10. maj

Na zadnji, veliki dan praznika je Jezus vstal in zaklical: „Če je kdo žejen, naj pride k meni in naj pije. Kdor veruje vame, bodo, kakor pravi Pismo, iz njegovega osrčja tekle reke žive vode.“ To pa je rekel o Duhu, ki ga bodo prejeli tisti, kateri so sprejeli vero vanj. Duha namreč še ni bilo, ker Jezus še ni bil poveličan. (Janez, 7, 37-39)

Tisti, ki je sedèl na prestolu, pa je rekel: „Glej, vse delam novo!“ Rekel je tudi: „Zapiši, kajti te besede so zanesljive in resnične!“ Nato mi je rekel: „Zgodile so se! Jaz sem Alfa in Omega, začetek in konec. Žejnemu bom dal zastonj od izvirka žive vode.“ (Razdejte 21, 5-6)

MOLITEV
Odpusti mi, Gospod, da sem izgubil hrepenenje po tebi, da sem ga skušal potešiti zunaj tebe. Vlij mi pravo hrepenenje po tebi, hrepenenje po Svetem Duhu.

Zahvaljujem se ti, da si mi podaril željo po tebi in za žejo po življenju, ljubezni, miru in sreči, ki jo lahko potešim v tebi. Zahvaljujem se ti, da ti hrepeniš po meni.  

desetka – ki je Svetega Duha poslal

 MEDITACIJA – želja po Bogu

Eden osnovnih pogojev, da prejmemo dar Svetega Duha, je hrepenenje, želja po Bogu, po njegovi ljubezni, njegovem miru in veselju, hrepenenje po Božjem življenju v nas. To notranjo žejo v nas podžiga skrivnostno delovanje Svetega Duha, ki nas vabi, naj se vedno bolj odpiramo Božjemu delovanju v svojem srcu.

To hrepenenje je povsem duhovno in nihče ga ne more zadovoljiti, samo Bog. Tako o tem govori sveti Avguštin v Izpovedih: „Zase si nas ustvaril in nemirno je naše srce, dokler ne počije v tebi.“ (Izpovedi I,1)

Gospod zbuja to žejo s pomočjo svoje besede, s pomočjo krščanskega pričevanja, a tudi s pomočjo gmotne blaginje – ta človeku sicer ne more prinesti ugodja – s katero hoče pogasiti to žejo. Vsak izraz duhovnega hrepenenja – hrepenenja po molitvi, notranjem miru, svetosti, odrešenju – je v resnici vedno hrepenenje po Svetem Duhu. Hkrati pa je odsev hrepenenja, ki ga nosi v sebi Bog iz ljubezni do človeka, še preden se človek zave svojega hrepenenja po Bogu. Jezusov klic na križu: „Žejen sem,“ je izraz Božje želje, da bi se vsak od nas rešil, da bi mu odgovorili z ljubeznijo in da bi se po Svetem Duhu v nas rodil novi človek.

Postati moramo sposobni prepoznavati to notranjo željo in jo razlikovati od površnih želja v svojem življenju. Tedaj se bomo lahko zahvaljevali za žejo po Bogu, ki nam jo je položil v srce, in se mu darovali.


Vir: župnija Kamnje

Foto: You Tube

Obj: L. M.

Povej naprej.