Četrti dan binkoštne devetdnevnice – ponedeljek, 13. maj: Dar

Objavljeno: 12. 05. 2024

|

Kategorije: Družina, Velika noč

<strong>Četrti dan</strong> binkoštne devetdnevnice – ponedeljek, 13. maj: <em>Dar</em>

Jaz bom prosil Očeta in dal vam bo drugega Tolažnika, da bo ostal pri vas vekomaj: Duha resnice, ki ga svet ne more prejeti, ker ga ne vidi in ne pozna. Vi ga poznate, ker obstaja pri vas in bo v vas. (Jn 14, 16-17)
Ko pa pride on, Duh resnice, vas bo uvedel v vso resnico, ker ne bo govoril sam od sebe, temveč bo povedal, kar bo slišal, in oznanjal vam bo prihodnje reči. (Jn 16,13)

MOLITEV
Gospod, prosim te odpuščanja za zapravljeni čas, ko nisem hotel skrbeti za svoje življenje in le zase.

Prosim te, daj mi poguma resnice, kakršna koli že je, pogum, da se bom upiral polresnicam in lažem o sebi in o drugih.

V sebi želim gojiti ljubezen do resnice. Hvala, da si mi dal spoznati smisel in vrednost življenja, da si mi dal zmožnost razlikovati med resnico in lažjo.
Predvsem pa hvala, da lahko spoznavam samega sebe takšnega, kakršen sem edini ljubiš takšnega, kakršen sem. Daj, da bodo to ljubezen odkrivali tudi moji najbližji in moji prijatelji, sošolci, sodelavci.

desetka – ki je Svetega Duha poslal

MEDITACIJA prejeti Svetega Duha

Prejem Svetega Duha zahteva, da obudimo vero. Jezus pravi, da svet ne more prejeti Duha resnice, ker ga ne vidi in ne pozna (Jn 14,17). Svet namreč ne pozna resnice, še več, upira se ji. Ni se nam lahko popolnoma odpreti Duhu resnice, ki nas hoče uvesti ne samo v spoznanje resnice o Bogu in svetu, ampak predvsem v resnico o nas samih. Ljudje se resnice bojijo, ker pogosto ni prijetna. A to je samo eden od njenih vidikov: po drugi strani nas resnica namreč osvobaja. „Spoznali boste resnico in resnica vas bo osvobodila,“ pravi Jezus (Jn 8, 32).

Če hočemo prejeti Duha resnice, moramo na nov način, z vero gledati na svoje življenje in na sebe same. Ne smemo že vnaprej postavljati meja njegovemu delovanju in se že vnaprej odločiti, kateri vidik našega življenja bo lahko razsvetlil ali kaj mu bomo dovolili izvršiti v sebi. Pridržki v mislih in zaprtost onemogočajo Svetemu Duhu vstop v globine našega bitja.

V Svetem Duhu se soočamo z lažmi, ki jih drugi izrečejo o nas, z zamislijo, ki jo imamo o sebi in o svojem življenju, z dvomom, ki nas muči, s hinavščino in dvoličnostjo. Vsemu temu se moramo odpovedati, da lahko vase sprejmemo Boga. Bog nas ima rad takšne, kakršni smo, ljubi nas in nas sprejema takšne, kakršni smo. Tako nam omogoča, da sprejmemo sami sebe, druge in svoje življenje.


Vir: župnija Kamnje

Foto: public domain

Obj: L. M.

Povej naprej.