Ponedeljek, 13. maj:Stiska

Objavljeno: 12. 05. 2024

|

<em>Ponedeljek, 13. maj:</em>Stiska</strong>

Stiska

Že Jezus nam pove, da je preganjanje “naravno stanje”, takorekoč življenjski prostor njegovega učenca. Se  pa se zaradi tega nima smisla pretirano vznemirjati.  Jezus sam nam daje mir sredi tega nenehnega duhovnega boja.

Na življenje lahko gledamo kot na obveznost – ali kot na dar. Poznam kar nekaj ljudi, ki so si vsakdan spremenili v nenehno sužnost nekemu višjemu “namenu” – brez ozira nase in na svoje potrebe, cilje, čutenje. Pravijo, da živijo za druge, in imajo ob tem brez dvoma herojski občutek. To enačijo z Jezusovim idealom dati življenje za nekoga. V tem “zaganjanju” so lahko silno pravičniški, polni predsodkov in ozki.

Ampak človek presega kakršenkoli namen, smisel, ki bi si ga dal sam ali pa bi mu ga predstavili drugi. Ustvarjeni smo po božji podobi – smo božji sinovi in hčere. Tega si nam ni treba zaslužiti, to že SMO.

Žal tudio vero marsikdo razume kot trud posameznika, da se reši sam in tako postane bolj podoben Bogu – kako daleč je to od krščanstva! Ne gre za to, da bi mi postali kakor Bog, to so poskušali doseči z babilonskim stolpom. To je skušal doseči totalitarizem. To je poskušal doseči tehnokratski kapitalizem. Pač pa je Bog postal človek, se približal k nam. In nam tako nedvoumno pokazal, da je naše življenje najprej povabilo. Naj bomo pozorni, da nam zaradi svojega trmastega zaganjanja, da bi se rešili sami, življenje ne uide skozi prste.

Za Jezusovega učenca je najbolj nevarno, da svoj notranji duhovni boj, boj s svetom kot duhovno stvarnostjo minljivosti in smrti, projecira, prenese drugam: najpogosteje na bližnjega, ali pa tudi na “družbo”. Da svoj boj z grehom spremenim v socialno ali nacionalno vprašanje. Zgodovina Zahoda je nenehno blodenje v tem smislu, samo dežurni krivec je vedno nov: geji in homofobi, čarovnice ali patriarhat, buržoazija ali komunisti …

Sodobni kristjani pa radi zamenjujejo tisto pristno izkušnjo, ko greš svetu na živce, ker si Jezusova priča, z osuplim pohujšanjem, ki ga občutijo celo neverni ob tistih, ki prisegajo na Jezusa, a živijo po hudiču. Če se brezbožneži zgražajo ob mečkaštvu glede pedofilije ali nezrelem odnosu do financ, to pač ni neupravičen gnus …


pripravil: Ervin Mozetič

foto: Unsplash, Zoritsa Valova

obj.: N. N.

Povej naprej.