Peti dan binkoštne devetdnevnice – torek, 14. maj: Sveti Duh premaga greh

Objavljeno: 13. 05. 2024

|

Kategorije: Družina, Velika noč

<strong>Peti dan</strong> binkoštne devetdnevnice – torek, 14. maj: <em>Sveti Duh premaga greh</em>

Ko pride on, bo prepričal svet, kako se moti glede greha, pravičnosti in sodbe: glede greha, ker vame ne verujejo. (Jn 16, 8-9)

Nad Davidovo hišo in prebivalce Jeruzalema pa bom razlil duha naklonjenosti in prošenj. Ozirali se bodo k meni zaradi tistega, ki so ga prebodli, in žalovali bodo za njim, kakor žalujejo za edincem, in bridko bodo jokali, kakor jočejo za prvorojencem. (Zah 12,10)

MOLITEV
Svojo molitev dvigam k tebi, ki daješ dar odpuščanja. Hvala ti za dar pristnega kesanja. Hvalim te, Gospod, ker si nas prišel rešit in si osvetlil, kar je bilo skrito, tako da ne hodimo več v temi. Hvala, da si mi dal spoznati mojo bedo, mojo zagledanost vase in mojo nezvestobo.

Tebi predajam vso svojo preteklost in strahove za prihodnost. Tebi dajem strah zase in za svoje otroke. Strah moje okolice, preizkušenj in bolezni znancev in prijateljev.

desetka – ki je Svetega Duha poslal

MEDITACIJA Sveti Duh premaga svet

Sprejeti Svetega Duha in mu pustiti delovati v sebi pomeni tudi, da prelomimo z grehom in ga premagamo. Pogosto naš največji greh ni kakšno dejanje, ampak življenje brez Boga, ko živimo edinole v skladu s svojim hotenjem, s svojimi močmi in pričakovanji. Tako v središče svojega življenja postavljamo svoj „jaz“, potem pa mora okoli njega plesati vse drugo. Sveti Duh, ki hoče v polnosti stopiti v naše življenje, premaga našo zagledanost v nas same, nečimrnost in napuh, ki razodevajo našo nezvestobo. Življenje, ki ga živimo v skladu s tem, kar hočemo mi, v skladu z našimi močmi in ne v skladu z močmi, ki nam jih daje Duh, apostol Pavel opisuje kot življenje po mesu: „Potemtakem, bratje, nismo dolžniki mesu, da bi živeli po mesu. Če namreč živite po mesu, boste umrli, če pa z Duhom morite dele telesa, boste živeli.“ (Rim 8, 12-13)

Če življenje živimo tako, da se odločimo biti odvisni od Boga, to ni preprosto, a je lepó. Vsak od nas se mora dan za dnem odločati, koga bo postavil v središče svojega življenja: sebe ali Boga, tistega, ki daje svojo milost njim, ki so mu pokorni (prim. Apd 5, 32).


 Vir: župnija Kamnje

Foto: public domain

Obj: L. M.

Povej naprej.