Sedmi dan binkoštne devetdnevnice – četrtek, 16. maj: Aba, Oče!

Objavljeno: 15. 05. 2024

|

Kategorije: Družina, Velika noč

<strong>Sedmi dan</strong> binkoštne devetdnevnice – četrtek, 16. maj: <em>Aba, Oče!</em>

Kajti vsi, ki se dajo voditi Božjemu Duhu, so Božji sinovi. Saj niste prejeli duha suženjstva, da bi spet zapadli v strah, ampak ste prejeli duha posinovljenja, v katerem kličemo: „Aba, Oče!“ (Rim 8, 14-15)

Potemtakem sem postal vaš sovražnik, ker sem vam govoril resnico? (Gal 4,16)

MOLITEV
O Bog, dajem ti preteklost, ko sem tebe, Očeta, zamenjaval z zemeljskimi stvarmi. Tako sem se pustil raniti in sem zapustil tvoj objem. Daj, da bo Sveti Duh v meni klical: „Aba!“ Tudi jaz bom iz globine srca govoril: „Aba, Oče! Gospod Jezus, hvaliti te hočem za odnos z Očetom in se ti zahvaljevati, da si nam razodel, kaj pomeni biti Oče, Sin …

Hvala, ker me tudi v starosti učiš moliti, kot sin, kot hči. Hvala za dar Duha sinovskega prepuščanja. Hvala, da Boga prepoznavam kot svojega Očeta. Hvala, ker po tej molitvi to sinovstvo in hčerinstvo po meni že prebujaš v življenju mojih prijateljev.

desetka – ki je Svetega Duha poslal

MEDITACIJA Aba, Oče!

Sveto pismo nam govori o izredni povezanosti Jezusa z Očetom, ki se je izražala v domačnosti, saj ga je klical „Oče“. Ta beseda v celoti izraža njegovo poslanstvo in njegovo življenje; „Aba“ je v jeziku, ki ga je govoril Jezus, ljubkovalnica in ustreza našemu „očka“, „oči“.

V Svetem Duhu smo deležni Jezusove molitve in njegove človeške izkšnje kot sina. Sami bi si ne upali obrniti se k Bogu kot k očku, če tega ne bi bil storil Jezus in če nam Sveti Duh ne bi bil pokazal poti. To je naša posebna pravica, privilegij nas kristjanov: Bogu se lahko približamo čisto preprosto, zaupno in domače. Jezus nas vključuje v svoj sinovski odnos z Očetom in omogoča, da smo na isti način blizu Bogu. Učinkovitost naše molitve temelji tudi na tej bližini.

Sveti Duh nas v molitvi vodi k notranji in zaupni Očetovi ljubezni. Tako odpravlja pomanjkanje zaupanja, hladnost in abstraktnost ter nam daje živeti v veselju, da smo Božji otroci. Hvaležni moramo biti za to posebno pravico in se učiti poslušati Svetega Duha, ki moli v nas. Njemu moramo izročiti svoj glas, svoje srce, svojo ljubezen in se mu posvečati.


Vir: župnija Kamnje

Foto: public domain

Obj: L. M.

Povej naprej.