Bog obstaja kot družina treh oseb

Objavljeno: 21. 05. 2024

|

Kategorije: Družina

<strong>Bog</strong> obstaja kot <em>družina treh oseb</em>

Nedelja Svete Trojice nam razkriva skrivnost, kako biva Bog. Te skrivnosti ne bomo nikoli do konca doumeli, kljub vsemu pa z gotovostjo vemo določene stvari, saj jih poznamo iz Svetega pisma, kjer se Bog počasi razkrival Božjemu ljudstvu. Dokončno se je razkril v učlovečenem Sinu, ta pa nam je spregovoril o Očetu in Svetem duhu. Iz vsega tega vemo, da je Bog eden, obstaja pa v treh osebah, ki med seboj živijo povezani z nitmi ljubezni. Na nek način torej Bog živi kot družina. Ali pa je bolj pravilno, če rečemo, da je družina utelešena podoba – ikona troedinega Boga.

Nič ni narobe, če rečemo, da družina torej razkriva naravo Boga, v kateri so tri Osebe. V družini se zrcali značaj ustvarjalnega Očeta, pravičnega in usmiljenega hkrati, ki ničesar ne pridrži zase, ampak se v celoti razkriva Sinu. Vse, kar naredi, je iz ljubezni.

Družina ima značaj Sina, ki se uči poslušati Očetov glas in sprejemati Očetovo voljo. Sin to počne, ker ve, da ga Oče ljubi. V največje veselje mu je, da lahko Očetu vrača ljubezen tako, da z zaupanjem izpolni Njegov odličen načrt. Na podoben način je v družini prisotno veselje, kadar družinski člani sprejemajo drug drugega. Otroci se z zaupanjem obračajo na svoje starše in jim sledijo, ko čutijo njihovo ljubezen in zaupanje.

In družina kaže značaj Duha, ki je vez ljubezni. Apostol Pavel jo opiše z najlepšimi izrazi: ne išče svojih interesov, ni vsiljiva, je potrpežljiva, poživlja, prenavlja, odpušča in vse prestane, nikoli ne mine. Lepo je biti v družini, kjer so njeni člani med seboj povezani s temi nitmi ljubezni.

Navdihujoče je pomisliti, da je Bog želel ustvariti nekaj, kar bi najlepše odsevalo Njegovo podobo – in ustvaril je družino.


Obj.: Luka M.

Foto: Sveta Trojica – Andrej Rubljov (1360–1430)

Povej naprej.