Nedelja, 26. maj:Sveta Trojica

Objavljeno: 25. 05. 2024

|

<em>Nedelja, 26. maj:</em>Sveta Trojica</strong>

Sveta Trojica

Krščujte

Kaj naj s tem naročilom: Krščujte v ime Očeta in Sina in Svetega Duha? Če je to v središču Jezusovega naročila, je verjetno v njem skrito bistvo delovanja vseh Jezusovih učencev, ne le duhovnikov.

Ob tem naročilu se sprašujem: Kako bi povabili nevernega, naj se nam s krstom pridruži?

–          zakaj naj se nekdo krsti?

–          kaj bo s tem pridobil?

–          zakaj ta poudarek o treh božjih osebah?

Verjetno se moramo temeljito ustaviti, da bi sploh razumeli, k čemu smo povabljeni. Povabljeni smo, da vsemu svetu povemo, kako lepo je biti kristjan, kakšno veselje je biti krščen, kakšno bogastvo se skriva v znamenju križa, ki ga naredimo v imenu treh božjih oseb.

Najprej si povejmo, kaj nam najprej pride na misel, ko rečem mladostniku, kristjan sem.

–          joj, v nedeljo moraš k maši, zato manj spiš,

–          za mnoge si čuden, ker veruješ,

–          ko pripadaš Cerkvi, pripadaš še kupu raznih škandalov.

Vse to res ni povabilo h krstu. Vendar sem prepričan, da nam krst v imenu Očeta in Sina in Svetega Duha govori o nečem, kar je neskončno lepše od naših bolečih predstav.

Poglejmo!

Krst v imenu Očeta nam govori, da smo ljubljeni otroci Nebeškega Očeta. Kako lepo je biti v polnosti sprejet in ljubljen. Tega ti ne more dati nihče drug kot Bog. Nebeški Oče nas neskončno ljubi!

Krst v imenu Sina nam oznanja, da smo po njem odrešeni greha in smrti, da imamo v njem večno življenje. Svobodni smo vezi greha in smrti. V njem je vse že odrešeno, le okleniti se ga moramo. Tako pogosto se počutimo utesnjene. Sin nas osvobaja, kakšno veselje!

Krst v imenu Svetega Duha nam prinaša tolažbo in moč. Življenje nas preskuša in stiska, Sveti Duh nam prinaša tolažbo in moč. Mar ne iščemo prav to?

Ko nas Jezus vabi, naj krščujemo, nas vabi najprej, da spregovorimo o veselju nad tremi osebami: Očetom, Sinom in Svetim Duhom. V teh osebah se lahko torej veselimo, da smo ljubljeni, da smo odrešeni in da v Svetem Duhu prejemamo tolažbo in moč.

Poglejmo naprej, kaj še pomeni krst v treh osebah?

Nebeški Oče, je tudi naš stvarnik. Po njem smo ustvarjeni in poklicani v življenje! V ta svet nismo vrženi, ampak poklicani, da izpolnimo prav tisto poslanstvo, ki nam ga je Bog podaril. Svet okrog nas je božji in nam je podarjen, da se ga veselimo in zanj skrbimo.

V Sinu Jezusu imamo tudi brata, ki nas s svojim zgledom in življenjem vodi skoz življenje. Nikoli nismo sami, nikoli izgubljeni na poti. On je dejansko naša pot, naša resnica, naše življenje.

Po Svetem Duhu prepoznavamo greh in krepost. Hudi duh nad nami nima moči, če se oklepamo Svetega Duha.

To je naša vera! To je naš krst. Vabim vas, da še bolj zavzeto zaživimo v moči krsta in v lepoti pripadnosti trem osebam: Očetu, Sinu in Svetemu Duhu, ter še bolj vzljubimo Cerkev, po kateri smo vero sprejeli.

V tej luči bomo danes namesto običajne veroizpovedi obnovili krstne obljubi in se odpovedali hudemu duhu.


pripravil: Ervin Mozetič

foto: Unsplash, Zoritsa Valova

obj.: N. N.

Povej naprej.