Sobota, 1. junij: S kakšno oblastjo to delaš

Objavljeno: 31. 05. 2024

|

Sobota, <em>1. junij:</em> <strong>S kakšno oblastjo to delaš</strong>

S kakšno oblastjo to delaš

Jezus farizejem in pismoukom v današnjem evangeliju ni odgovoril, ker je vedel, da ne vprašujejo iz potrebe po resnici, ampak da se branijo pred resnico. (Njihova vloga in mesto v družbi sta bili namreč z Jezusovim oznanilom močno omajani.) Če nisi odprt in sprejemljiv za resnico, potem se moraš pred njo braniti.

Resnica, pravi Jezus, vas bo osvobodila. Priznanje resnice o naši človeški krhkosti, ranljivosti, grešnosti, nemoči in zvezanosti z zlim, pomeni začetek osvoboditve, začetek odrešenja. Takrat začneš zares čakati na Odrešenika, takrat zahrepeniš po Evangeliju, veselem oznanili Resnice, ki osvobaja.

Kaj pomeni beseda oblast? V tej besedi se prepletajo pomeni moči, zmožnosti, svobode in avtoritete.

Kdo je imel oblast v tistem času? Kralj in njegovi namestniki po pokrajinah. Jezus pa ni bil v očeh in poznavanju ljudi nič od tega. Veljal je zgolj za tesarjevega sina iz nepomembnega kraja Nazareta. Toda Jezus v sinagogi ni samo razlagal Božjo besedo ali o njej povedal zgolj svoje razmišljanje, mnenje, ampak je govoril kot tisti, ki ima oblast sam v sebi, ki lahko daje končno razlago in pomen postavi.

Ko so nekoč Jezusa vprašali »S kakšno oblastjo to delaš? Kdo ti je dal to oblast?«  (Mt 21,23), jim ni odgovoril, ker tudi veliki duhovniki in starešine niso bili odkriti z njim.  Jezusova oblast je oblast nad življenjem in smrtjo.  Jezus imaj oblast nad vsakim nečistim duhom, pomeni, nad vsakim grehom, nad vsem, kar ni Božje. 

Božje kraljestvo prihaja z oblastjo in močjo.

Ta oblast ni za lastne interese, za lastno uživanje, uspeh …, ampak je oblast, ki jo zaznamuje darovanje in služenje. Predvsem pa zahteva močno vero v Jezusa Kristusa, povezanost z Njim in delovanje v Njegovem imenu.  V nasprotnem primeru učenci ostanejo brez sadov.

Tudi meni in tebi Bog daje oblast, da v Jezusovem imenu omogočamo napredovanje Božjega kraljestva. Želiš sodelovati? Na kakšen način?


pripravil: Ervin Mozetič

foto: Unsplash

obj.: N. N.

Povej naprej.