Četrtek13. junij: Če prineseš svoj dar

Objavljeno: 12. 06. 2024

|

Četrtek<em>13. junij:</em> <strong>Če prineseš svoj dar</strong>

Če prineseš svoj dar

Pojdi in se najprej spravi z bratom in šele nato pridi k oltarju …

Pot odpuščanja – to je nerazumna ljubezen. Odpuščanje sodi v jedro krščanstva: ljubiti sovražnika in odpuščati. To je enkratno in nerazumljivo. Nemogoča naloga.

Na gospodarskem, političnem in celo na verskem področju odpuščanje ni v modi. Ljubiti ljudi, ker so tako ljubeznivi – to vodi v polom. Bila bi utvara, če bi hoteli trajno ljubiti človeka v imenu neke abstraktne ideje, ideologije, »splošnega blagostanja« ali »v imenu človeštva«.

Sovražnika ljubiti in mu odpuščati, zlo vračati z dobrim – vse to bi res bil nesmisel brez globljega motiva. Kristijan najde ta motiv v Jezusu; sočloveka ljubi kot človeka zaradi njegovega dostojanstva, veličine in lepote. Toda če je človek zavozil, se zaprl v smrtni krog neprijaznosti, zla, nasilja in sovraštva, išče kristjan izhod pri Jezusu, v njegovem poslanstvu, njegovem življenju in njegovi osebi.

Samo odpuščanje zmore privesti do popolne spremembe v človeškem vedenju. Odpuščanje zahteva pogum, tveganje in ustvarjalno fantazijo. Podaritev odpuščanja je za človeka, ljudstvo ali narod najboljša in najučinkovitejša strategija, da bi živeli v miru in preživeli v svetu, polnem sovraštva.

Simon Gregorčič je izrazil veliko resnico, ko je zapel: “Srce človeško – sveta stvar …” Srce je dejansko edino pravo svetišče, edini kraj, kjer se dogajajo najpomembnejše odločitve.

“Čistemu je vse čisto,” pravi stari redovnik v Shakespearovi tragediji Romeo in Julija. Podobno velja: umazanemu je vse umazano, nepoštenemu vse nepošteno …¸

Jezus nam hoče s svojim oznanilom vzgojiti srce. Če hočemo, da bo naš dar, ki ga prinesemo k oltarju – dar našega tedna, našega dela vseh dni v tednu – Bogu všeč, moramo najprej urediti račune s svojim srcem. Če nam srce kaj očita: neurejene odnose z ljudmi, ki živijo ob nas, nepošten odnos do dela, ki ga opravljamo, bo naš dar zavrnjen. Tako je bila zavrnjena daritev Kajna, ki je napravil oltar in na njem daroval Bogu pridelke svojega polja, hkrati pa v srcu koval morilske naklepe zoper svojega brata Abela. In kako je z mojim, tvojim srcem?


pripravil: Ervin Mozetič

foto: PixaBay

obj.: N. N.

Povej naprej.