Katero željo otroku med počitnicami ustreči in katero ne?

Objavljeno: 13. 06. 2024

|

Kategorije: Družina, Starševstvo

Katero <strong>željo otroku</strong> med počitnicami <em>ustreči</em> in katero <em>ne</em>?

Ko starši načrtujemo družinske počitnice, se je dobro vprašati, ob katerih dejavnostih in v kakšnem okolju bi se lahko še bolj povezali s svojimi otroki. Lahko gremo namreč na počitnice, kjer vsak počne svoje stvari, ki ga veselijo, vendar si ne delimo skupnega veselja ob raziskovanju novih kotičkov v naravi ali pri potapljanju v morju.

Nove situacije in izzivi so kot nalašč, da otroku s svojo prisotnostjo damo vedeti, da si želimo biti z njim, da se veselimo skupnih doživetij, izkušenj in odkritij. Med letom je včasih res težko odtrgati čas za otroka od vseh obveznosti, ki jih imamo v službi in doma. Zdaj imamo priložnost, da sami dajemo pobude, na kakšen način si želimo biti z njimi.

Vsekakor pa ni nič manj pomembno, da se zanimamo in prisluhnemo tudi otrokovim pobudam, kaj bi on želel početi z nami. Ne gre za to, da otroku ustrežemo v vseh njegovih željah. To ni mogoče, niti ne bi bilo dobro zanj. Prav pa je, da mu prisluhnemo, saj mu s tem izkažemo zanimanje in potrditev, da nam je dragocen. Izmed njegovih želja poskusimo odgovoriti še posebej na tiste, ki nas bodo z otrokom zbližale in povezale, nikakor pa mu ne smemo ugoditi in ustreči v stvareh, zaradi katerih bi imeli otroka manj radi.

Počitnice so idealen čas, da se z otroki povežemo na drugačen način. Tako jih mimogrede spoznavamo v novi luči. Ko odkrijemo v otroku kak talent, sposobnost, ali lepo lastnost, mu dajmo to vedeti. Potrdimo ga in podprimo, da se v tem razvija, saj je to Božji dar. Potem poskušajmo najti priložnosti za vsakega otroka, da iz tega naredi nekaj konkretnega in lepega za Boga in za ljudi.


Foto: Vitolda Klein, Unsplash

Obj.: L. M.

Povej naprej.