Sobota, 15. junij: Jaz pa vam pravim – Ne prisegajte

Objavljeno: 14. 06. 2024

|

Sobota, <em>15. junij:</em> <strong>Jaz pa vam pravim – Ne prisegajte</strong>

Jaz pa vam pravim – Ne prisegajte

Jezus pravi svojim učencem, naj ne prisegajo, če je prisega znamenje negotovosti in dvoličnosti s katerima se naj bi odvijali medčloveški odnosi. S tem se zlorabi Božjo avtoriteto za zagotavljanje naših človeških dejanj. Raje kot to, smo poklicani vzpostavljati med nami, v naših družinah ter po naših skupnostih ozračje jasnosti ter medsebojnega zaupanja tako, da nas bodo imeli za iskrene, ne da bi se nam bilo potrebno zatekati se za kredibilnost k dodatnim posegom. Nezaupanje in medsebojna sumničavost vedno ogrožata vedrost v odnosih.

Ko se sprejme Božjo postavo v srce, se razume, da se takrat, ko se ne ljubi bližnjega, ubije do neke mere sebe in drugega, saj sovraštvo, rivalstvo in ločevanje ubijajo bratsko dejavno ljubezen, ki je osnova medosebnih odnosov. To velja tako za vojne, kot za obrekovanje, saj tudi jezik ubija. Ko se sprejme Božjo postavo v srce, se razume, da je potrebno obvladovati želje, saj ne moremo imeti vse to, kar si poželimo. Prav tako pa ni dobro popustiti sebičnim in posesivnim čustvom.

Ko se sprejme Božjo postavo v srce, se razume, da je potrebno opustiti stil življenja, ki ga sestavljajo neizpolnjene obljube, kakor je tudi potrebno preiti od prepovedi lažnega priseganja do odločitve, da se sploh ne prisega in tako prevzeti držo popolne iskrenosti do vseh.

Jezus pa se tudi zaveda, da ni lahko na takšen tako globok in popoln način živeti zapovedi. Zato nam ponuja v pomoč svojo ljubezen. On je prišel na svet ne samo zato, da bi dopolnil postavo, temveč da bi nam dal svojo milost, da bi lahko izpolnili Očetovo voljo in tako ljubili Njega in brate ter sestre. Vse, vse lahko storimo z Božjo milostjo!

Še več, svetost ni nič drugega, kot da ohranimo to zastonjskost, ki nam jo je dal Bog, to milost. Gre zato, da se zaupamo Njemu in Njegovi milosti, tej njegovi zastonjskosti, ki nam jo je dal ter sprejmemo roko, ki nam jo On nenehno steguje, da bodo naši napori in naše potrebno prizadevanje podprti z njegovo pomočjo, polno dobrote in usmiljenja.

Danes Jezus od nas zahteva, da napredujemo po poti ljubezni, ki nam jo je On pokazal in ki se začne v srcu. To je pot, po kateri naj hodimo, da bomo živeli kot kristjani.


pripravil: Ervin Mozetič

foto: PixaBay

obj.: N. N.

Povej naprej.