Sreda, 26. junij: Po njih sadovih jih boste spoznali

Objavljeno: 25. 06. 2024

|

Sreda, <em>26. junij:</em> <strong>Po njih sadovih jih boste spoznali</strong>

Po njih sadovih jih boste spoznali

Trnje ne more roditi grozdja. Sebičnost ne more roditi ljubezni.

Kako vidim svoj sad in kakšno drevo sem? Sem dobro ali slabo drevo? Sem dober ali lažen prerok?

Kdaj se pokažejo dobri sadovi? Kadar gre za: spreobrnjenja, cvetoče zakramentalno življenje, duha molitve, evangeljske spokornosti in bratsko ljubezen. Kriterij za pristnost vsake karizme je skupno dobro, služenje Cerkvi. Znamenja.

Pošteno moram povedati, da pa v cerkvi pogrešam sad veselja.

Veselje – v Katoliški cerkvi? Tu pri nas? Priznajmo da tega nam kristjanom pogosto ne pripisujejo kot vidne lastnosti. In zaradi naše zavrtosti pogosto to tudi drži: veselja, tega daru Svetega Duha, je včasih pri nas zelo malo čutiti. Gledamo malo napeto, redno izpolnjujemo svoje dnevne dolžnosti, govorimo o nedeljskih obveznosti – in imamo po možnosti še ves čas slab občutek, ker se katerih zapovedi nismo držali. Odkrito rečeno – ne verjamem, da je tu Sveti Duh uspešno pristal: »Pristanek je moral biti zaradi megle prav gotovo
odložen …«

Tam, kjer deluje Sveti Duh, kjer lahko deluje, tam je svoboda, navdušenje, upanje, zaupanje, tam se smejemo – tudi sami sebi – tam je sproščenost,čas, ljubezen. Po njih sadovih bi jih naj spoznali …

Toda pogosto doživljamo razočarane in tarnajoče kristjane, ki govorijo o stresu in odklanjanju, ko zavestno širijo veselo sporočilo naše vere. Cerkev – to smo seveda mi. Od nas je odvisno, kako širimo svojo vero v svet.

Drevo se spozna po sadu. Še bolj kot besede pa so sadovi naše notranjosti naša dejanja. Dejanja so kot sadovi, besede so le kot listje na našem drevesu. – Če Jezus pravi, da dobro drevo rodi dober sad, hoče reči, da naša dejanja kažejo na nekaj globljega v nas. Razodevajo našo osnovno življenjsko usmerjenost., temeljno odločitev in stališče, korenino, ki daje kakovost in vrednost vsem dejanjem. Ta notranja drža je nadvse pomembna, saj gre za to, čemu sem se zapisal, za katero glavno vrednoto ali nevrednoto sem se opredelil: za dobro ali zlo, za ljubezen ali sovraštvo in sebičnost, za Boga ali proti Bogu. Gre za to, česa je »polno srce«, kakšna je »zakladnica srca«, dobra ali pokvarjena.


pripravil: Ervin Mozetič

foto: PixaBay

obj.: N. N.

Povej naprej.