Torek, 9. julij: Žetev je velika, delavcev pa malo

Objavljeno: 08. 07. 2024

|

Torek, <em>9. julij:</em> <strong>Žetev je velika, delavcev pa malo</strong>

Žetev je velika, delavcev pa malo

Žetev je velika, delavcev pa malo. Prosite Gospoda žetve, naj pošlje delavcev na svojo žetev«. Tako pravi Jezus. To velja še bolj danes, ko se le redki odločijo za pot za Jezusom, da bi poklicno oznanjali njegov evangelij, njegovo odrešenje.

Jezus kliče vse kristjane. Vsi smo poklicani, da bi bili misijonarji z besedo in življenjem. Nekatere pa Jezus kliče še posebej, da bi kot duhovniki, redovniki, redovnice ali misijonarji poklicno oznanjali evangelij in se posvetili delu za božje kraljestvo.

Jezus kliče na različne načine, različni so tudi odgovori. Nekateri odgovorijo velikodušno in takoj, nekateri oklevajoče in po mnogih borbah v sebi, nekateri morda tega klica sploh ne slišijo ali ga preslišijo ali pa odgovorijo negativno.

Jezus pa kliče vztrajno, vendar ne na silo. Kliče mlade fante in dekleta, da bi šli na pot za njim. Svet tudi danes potrebuje oznanjevalce in pričevalce, ker potrebuje Boga. Mnogim se danes zdi da se dá živeti brez vere in brez Boga. Ravno vtem je tragika današnjega časa, ko si človek predstavlja, da ne potrebuje Boga, da lahko živi brez vere. Toda če Boga izrinemo iz življenja ali ga postavimo na stranski tir, bo življenje brez trdnega temelja.

Papež Janez-Pavel II. je ob svojem prvem obisku v Sloveniji leta 1996 v ljubljanski stolnici postavil vprašanje: Ali je danes duhovnik še potreben? In odgovarja: Je potreben, še kako je potreben, ker svet tudi danes potrebuje Boga, morda bolj, kot kdajkoli v zgodovini. Je potreben, da bo oznanjal božje odrešenje, da bo oznanjal, da nas ima Bog rad. Da bi oznanjal,da življenje ima smisel, da se splača biti dober in pošten. Je potreben, da bo oznanjal, da so božje zapovedi tudi danes še vedno veljavne in aktualne.

To naj bi oznanjali duhovniki, ki pa jih je danes vsako leto manj. Letos je samo sedem novomašnikov v Sloveniji. To je alarm za vse nas. Kar težko si predstavljamo, kako bo čez deset, petnajst in več let.

Različni so vzroki, da se mladi ne odločajo za duhovne poklice. Jezus pravi, naj molimo, da bo Bog poslal delavcev na svojo žetev. Molimo torej za nove duhovniške, redovniške in misijonske poklice. Molimo tudi za vztrajnost in stanovitnost poklicanih. Molimo tudi zase in drug za drugega, da bi vero in krščanska vrednote ohranili, iz njih živeli in jih posredovali tudi novim rodovom.

Danes je težko biti kristjan in še težje biti duhovnik v tem razkristjanjenem svetu. Pred časom je bila v časopisu Družina izražena misel, da morajo današnji duhovniki biti svetniki. Seveda je to lahko reči, težko pa je to uresničevati ob vseh krizah in pretresih v svetu in v Cerkvi. Ljudje so do duhovnika zahtevni. In prav je tako. Pozabljajo pa, da je tudi duhovnik samo človek. Tudi duhovnik ima svoje slabosti in napake. Tudi duhovnik je grešnik. Zato pa, da molite za nas duhovnike, da bi vztrajali na poti za Jezusom in uspešno oznanjali božje odrešenje.


pripravil: Ervin Mozetič

foto: PixaBay

obj.: Neža Novak

Povej naprej.