Četrek, 11. julij: Jaz sem trta in moj…

Objavljeno: 10. 07. 2024

|

Četrek, <em>11. julij:</em> <strong>Jaz sem trta in moj…</strong>

Jaz sem trta in moj ….

Jezus se enači z vinsko trto, a to trto obdeluje vinogradnik. To pa je nebeški Oče. Morda nas kar malo prestraši to, da tisto mladiko, ki ne obrodi sadu, odstrani. To nas spomni na dogodek s smokvinim drevesom, na katerem Jezus ni našel sadu. Ko so učenci spet naleteli na to drevo, je bilo že posušeno. To je prispodoba vase zaprtega in nehvaležnega ljudstva, ki ne obrodi nobenega sadu.

Kako obroditi sad? Tako da ostanemo “v Njem”. Brez Jezusa ne moremo storiti ničesar. Kaj to pomeni? Brez Njega nimamo pravega blagoslova, naše delo je jalovo. Zato moramo vsak dan klicati Božji blagoslov. Vsakodnevna molitev tako prinaša blagoslov našemu delu.

Samo če smo povezani z Jezusom kot mladika s trto, potem lahko obrodimo sad, ker od Jezusa črpamo potreben blagoslov za rast. Če nismo povezani z Njim, smo obsojeni na propad – vrženi smo v smeti, v ogenj kot nekoristne mladike.

Kaj nam Jezus s tem sporoča? Predvsem to, da bi bili vedno z Njim. Da bi ga postavili v središče svojega življenja. Če je Jezus na prvem mestu v mojem življenju, je vse na pravem mestu. Tako kot mladika svoj sok za dozorevanje sadu črpa iz trte, tako mi svojo življenjsko moč črpamo iz Jezusa. S tem njegova Cerkev iz majhnega gorčičnega zrna postaja mogočno drevo. Poskusimo narediti to vajo. Recimo vsak dan nekajkrat: “Jezus, želim, da si na prvem mestu v mojem življenju. Zato te slavim in častim kot edinega Odrešenika in Gospoda. Proslavi se v mojem življenju.”

Na koncu tega odlomka nam Jezus daje posebno obljubo: prosite in se vam bo zgodilo. Tudi uslišane prošnje so dejansko sadovi naše vere in življenja s Kristusom. In v teh sadovih je poveličan tudi nebeški Oče. Prav je, da o vseh teh izpolnjenih prošnjah pričujemo ljudem okoli nas. Pričevanje je dejansko največji sad našega življenja s Kristusom, saj prav pričevanja nagovarjajo nove ljudi  za življenje z Njim. S tem smo deležni še večjih milosti in sadov. Če smo pravi Jezusovi učenci, potem obrodimo obilo sadu in pridobivamo nove in nove učence za Božje kraljestvo.


pripravil: Ervin Mozetič

foto: PixaBay

obj.: Neža Novak

Povej naprej.