Ponedeljek, 15. julij: Nisem prišel, da prinesem mir

Objavljeno: 14. 07. 2024

|

Ponedeljek, <em>15. julij:</em> <strong>Nisem prišel, da prinesem mir</strong>

Nisem prišel, da prinesem mir

Ena od lastnosti človeka je, da kaj naredi po svoje. Moderno je, da išče sebe v sebi, da vsak sam najde svoje bistvo v sebi, da vsak posluša sebe. To je osnova New age religije, ki jo najdemo na vsakem koraku, da v vseh stvareh najprej postavimo sebe na prvo mesto.

Tudi za svoje najbližje bomo običajno naredili vse, posebej za otroke, za katere pogosto slišimo, da bi starši dali svoja življenja.

Kam pa postaviti Boga? Takoj za najdražjimi? Ali je Bog nekje zraven? Kaj pričakuje Jezus? »Ne mislite, da sem prišel zato, da prinesem mir na zemljo; nisem prišel, da prinesem mir, ampak meč. Jezusova izjava, ki je nismo »vajeni« Čemu je prišel Jezus? Da prinese mir Božjih sinov in hčera. Ta mir ni spokojen. Izziva zlo in gre skozi hude boje, ko sproža bridka nasprotovanja. Zlo ga ne trpi in hoče imeti »pogubni mir«, ki se prilagaja hudemu, sprejema in uporablja manipulacijo, izsiljevanje, laž, pohlep, nasilje in se mu ukloni ali pa vse to celo imenuje za dobro.

Jezusov mir je mir Jagnjeta. To je mir kraljestva tistih,  ki se ne prepustijo zlu in strahu pred smrtjo. Meč, ki ga bo Jezus uporabil, ni tak, kot ga izvleče Peter. Jezusov meč je zaupanje v Očetovo besedo, ki vstopa v kaos greha, ki preveva in sprevrača vse odnose. Beseda razkrinka laž zla, ga loči od dobrega in s tem vrne življenje, ljubezen in svobodo.

Za Jezusom tudi njegovi učenci vstopamo v zlo sveta: najprej v svojem lastnem srcu. V njem Jezus najprej izvrši svoje rešenje, razločevanje in osvoboditev. Vendar ne gre vse zlahka in brez odporov in bojev. Jezus je prišel med svoje in ga niso sprejeli.

Učenci sami so ga prodali, zatajili in zapustili; njegovo ljudstvo ga je obsodilo skupaj s svojimi voditelji, v zavezništvu s pogani. Zavrnili so ga vsi tisti, ki se jih on ni sramoval imenovati brate.

Temelj miru je njegova brezpogojna ljubezen do slehernega izmed nas. Hrepeni po mojem odgovoru nanjo. Šele iz Njegove ljubezni imam lahko zares rad svoje najbližje in tudi sovražnike. Drugače živim v utvarah, ki me slej ko prej prevarajo in naredijo razdor, v meni in med nami.


pripravil: Ervin Mozetič

foto: PixaBay

obj.: Neža Novak

Povej naprej.