Torek, 23. julij 2024: Vi ste sol, vi ste luč…

Objavljeno: 22. 07. 2024

|

Torek, <em>23. julij 2024:</em> <strong>Vi ste sol, vi ste luč…</strong>

Vi ste sol, vi ste luč…

Beseda govori o zvestobi.

Sol ne sme postati neslana. Ohranjati mora svojo slanost. Ostajati mora zvesta sama sebi. Povabljeni smo ostajati zvesti temu kar smo: sinovi in hčere Boga. S tem preprečujemo propad sveta, ki je poln pokvarjenosti in ga nenehno vleče vanjo.

Luč se prižge in ne sme več ugasniti, drugače ne sveti vsem, ki so v hiši. Sv. Pavel vedno brani svojo zvestobo Bogu. Božja zvestoba je večna. Vse kar Bog dela je trdno in nenehno. Ne odpove se nobenemu svojih načrtov. Ne izgubi poguma, ne glede na število ovir pri svojem delovanju. Vedno išče dobro, ki ga je podaril in ljubi z absolutno zvestobo. Bog je zvest, On ni »da« in »ne«. V Jezusu je bil samo »da«.

Jezus nas prosi, naj naša luč sveti pred ljudmi, da bodo slavili našega Očeta, ki je v nebesih. To je sam že uresničil. Uresničil pa je tako, da je bil Očetov »da«.

Jezus je dodal »da« vsem Božjim obljubam vseh časov. V njem so se vse te obljube uresničile. Jezus je Božji »da«, ker je vedno uresničeval Očetovo voljo. Nanj se lahko z gotovostjo opremo, še več, moramo se opreti nanj. Mi smo nestalni in najdemo tisoč razlogov, da opravičimo svojo nezvestobo. Božji »da« v Jezusu pa je za vedno. Za vedno nas Bog ljubi, za vedno je usmiljen z nami, vedno nas sredi preizkušenj drži v svoji roki.

Sprejmimo Božjo Očetovsko zvestobo, ki nam daje veselje. Naj nas Gospod utrdi v njegovi zvestobi, da bi ga drugi prepoznavali v naših delih.

Papež Frančišek je, ko je pridigal o tem odlomku, je poudaril učinkovitost Jezusovega jezika. V njem, je dejal, najdemo »definicijo kristjana: kristjan mora biti sol in luč. Sol daje okus, ohranja in luč sije. Je zgled, ki nas kliče k dejanju, saj luč ni namenjena skrivanju, saj se, ko je skrita, niti ne ohrani: ugasne se« in »sol ni predmet v muzejski razstavi ali kuhinjski omari, ker jo na koncu uniči vlaga in izgubi svojo moč, svoj okus.« Tako luč kot sol sta za druge, ne zase. Luč ne more osvetliti sama sebe in sol sebi ne more dati okusa.

Kako sem lahko za druge sol in luč?


pripravil: Ervin Mozetič

foto: PixaBay

obj.: Neža Novak

Povej naprej.