Ali Bog odpusti vse grehe?

Objavljeno: 26. 07. 2024

|

Ali <strong>Bog odpusti vse</strong> <em>grehe?</em>

Ko je Jezus večerjal z grešniki, so ga farizeji vprašali, zakaj to počne. Rekel jim je: »Tisti, ki so zdravi, ne potrebujejo zdravnika, ampak bolni. Nisem prišel klicat pravičnih k spreobrnjenju, ampak grešnike« (Lk 5,31-32). Tu vidimo osrednjo temo Jezusove službe – odpuščanje grehov, povezano s spreobrnitvijo srca.

»Kristus, ki je umrl za vse ljudi, želi, da bi bila v njegovi Cerkvi vrata odpuščanja vedno odprta vsakemu, ki se odvrne od greha« (Katekizem Katoliške Cerkve, št. 982).

Katekizem nadaljuje: »Vrnitev v občestvo z Bogom, potem ko smo ga izgubili zaradi greha, je proces, rojen iz milosti Boga, ki je bogat z usmiljenjem in skrbi za odrešenje ljudi. Človek mora prositi za ta dragoceni dar zase in za druge. Dejanje vrnitve k Bogu, imenovano spreobrnjenje in kesanje, vključuje obžalovanje in gnus nad storjenimi grehi ter trden namen, da v prihodnosti ne grešimo več. Spreobrnjenje se dotika preteklosti in prihodnosti in se hrani z upanjem v Božje usmiljenje« (Katekizem Katoliške Cerkve, št. 1489-90).

Samo Jezusovo ime v hebrejščini pomeni »Bog rešuje«, zato je bil »ustvarjen za vsesplošno in dokončno odrešenje grehov« (Katekizem katoliške Cerkve, št. 432).

Če nekdo prizna, da je grešnik, pomeni, da prizna Jezusa kot Odrešenika.


Michael R. Heinlein


vir: Simply Catholic

foto: PixaBay, Diego Jimenez

obj. in ured.: Neža Novak

Povej naprej.