Sreda, 31. julij 2024: Dragoceni zaklad in biser

Objavljeno: 30. 07. 2024

|

Sreda, <em>31. julij 2024:</em> <strong>Dragoceni zaklad in biser</strong>

Dragoceni zaklad in biser

Danes sta pred nami podobi dveh mrzličnih iskalcev –  skritega zaklada in dragocenega bisera. Izredna zavzetost, ki meji na norost.

Oba lahko zaklad oz. biser kupita s tem, da prodata vse, kar imata.

Sprašujem pa se, kako je mogoče živeti samo z zakladom, samo z biserom? Odgovor nam Jezus ponuja na drugem mestu, ko pravi: »Skrbite le za Božje kraljestvo in vse drugo vam bo navrženo.« Torej je mogoče.

Današnji evangelij mi ponuja dve spodbudi:

  • Iščite, da boste našli zaklad!
  • Ko ga najdete, prodajte vse in imeli boste še več!

Kaj naj iščemo, kaj je tisti zaklad, o katerem govori Jezus v priliki?

Ta zaklad je pravzaprav naša vera, ki je zaupanje v Boga, je Božja modrost, po kateri se v življenju ravnamo. Zaklad je neprestano spraševanje, kaj želi Bog. Prav je, da se vprašamo, kaj nas ovira, da ne pridemo do tega zaklada. Koga izmed nas mogoče ovira neprimerna služba, tretjega neprimerna zveza, spet drugega prijateljstvo, ki to ni, itd. Ovirajo nas zgrešene predstave, navezanosti itd.

Bog nas pravzaprav vabi na pot – presodi, kaj je boljše, in kupi tisto, ker je resničen zaklad in ne prevara! Kupi – se pravi, da moraš za to nekaj dati. Zaklad se kupuje z dragocenimi vrednostmi, ker je sam dragocen. Jezus pove, kaj je zanj res dragoceno: odpovedovanje svetnemu, ljubezen, pomoč, služenje, hoja za njim in trpljenje. Zdi se preprosto, a v meni je hitro odpor in kup lenobe, na drugi strani pa sanjarjenje o popolnosti in popolnem darovanju – brez bolečine, seveda.

Kar nekaj strahov in kar nekaj dvomov je prisotno z mislijo, kaj pa če izgubim. Kako nespametno je to, se zavem šele ob spoznanju, da pri Bogu človek res nima kaj izgubiti.

Iskati Božje kraljestvo je mogoče le, če smo vedno pripravljeni zavreči vse, kar nas ovira, da bi sledili Božji modrosti.

Še eno znamenje je, ali smo našli zaklad ali ne: Ljudje bodo opazili, da ga imamo. Če še niso, potem je zaklad vprašljiv ali pa ga ni. Pogumno torej na lov za zakladom! Poklicani smo, da postanemo zdravo nemirni iskalci nebeškega kraljestva. Gre za to, da zapustimo težko breme naših svetnih gotovosti, ki nam onemogočajo iskanje in izgradnjo kraljestva: pohlep po imetju; hlepenje po zaslužku in oblasti, misel samo na same sebe.

Vsi vemo, da se dandanes zdi življenje nekaterih povprečno in usahlo, ker najverjetneje niso imeli poguma iskati pravega zaklada, saj so se zadovoljili s privlačnimi, a minljivimi stvarmi, s svetlečim leskom, ki pa jih je pustil v temi. A luč kraljestva ni ognjemet, je Luč. Ognjemet traja malo, luč nebeškega kraljestva nas spremlja vse življenje.

Kdor ima pogum iskanja, je ustvarjalen, vedno išče več. Ustvarjalnost podarja lastno življenje in vedno išče različne načine, da dá življenje.

Jezus, torej on, ki je skriti zaklad in dragoceni biser, ne more, da ne bi v nas prebudil veselja, veselje ob odkritju smisla za svoje življenje, veselje pri podarjanju samega sebe v služenju drugim. Zato res želim vsakemu pogum iskanja!


pripravil: Ervin Mozetič

foto: PixaBay

obj.: Neža Novak

Povej naprej.